23.12.2016 - 22:00
|
Actualització: 24.12.2016 - 01:54
El 24 de desembre de 1916 es representaven per primera vegada ‘Els Pastorets’ de Folch i Torres, al Coliseu Pompeia de Gràcia. Al cap de dos anys s’estrenaven al Teatre Romea de Barcelona i de seguida es van convertir en els Pastorets més representats arreu de Catalunya, com encara ho són actualment. Des d’aleshores han acompanyat els Nadals de moltes generacions. Els seus personatges, sobretot els entranyables Lluquet i Rovelló han emocionat, fet riure i plorar els públics d’arreu, des dels principals teatres de Barcelona fins a les més humils sales parroquials, ateneus, clubs socials o casals populars. Impregnant la memòria i l’imaginari col·lectiu de tota una societat, contribuint a vertebrar-la en moments crítics de la seva història, alimentant la seva afició al teatre i les seves vocacions d’actor.
Durant tot l’any s’ha celebrat a tot el país el centenari d’aquesta obra, avui, però a Sabadell han organitzat un acte que reivindica també la trajectòria política i patriòtica de J. M. Folch i Torres, a qui molta gent coneix per la seva extensa producció literària, pel personatge d’en Massagran i, sobretot, per l’obra Els Pastorets o l’adveniment de l’infant Jesús. Però Folch i Torres també va ser un ciutadà compromès amb el seu país i amb la seva època i a l’ acte que aquest vespre es fa a Sabadell vol destacar la rellevància política que va tenir , un vessant molt menys conegut de la seva biografia.
Des de ben jove Josep Maria Folch i Torres va participar en el moviment independentista català. Va protagonitzar la primera diada amb transcendència reivindicativa en ser detingut el 1901 davant del monument a Rafael Casanova. També va fundar La Reixa, la primera organització antirepressiva catalana del segle XX i va començar la seva carrera professional dirigint La Tralla, un dels primers diaris que reivindicaven explícitament la independència de Catalunya. L’any 1905 va ser detingut i processat per la publicació d’un número commemoratiu de la independència de Cuba, amb la Llei de Jurisdiccions es revisà el procés i hagué de fugir a l’exili a França (1905-1908). Des del 1909 va dirigir En Patufet, on entre altres coses va ser l’autor de nombrosos títols d’obres de literatura de canya i cordill, recuperant rondalles i faules populars.
L’acte, que l’organitzen la companyia de teatre Joventut de la Faràndula de Sabadell i la Fundació Reeixida, es dividirà en dues parts. Abans de la representació d’ Els Pastorets, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, glossarà la trajectòria política de Folch i Torres. A continuació es farà la representació de l’obra, que comptarà amb la col·laboració especial de diferents músics. I en acabat Carme Forcadell , Presidenta del Parlament a Catalunya, s’encarregarà de la clausura de l’acte.