06.11.2022 - 14:37
|
Actualització: 06.11.2022 - 18:43
Rupit no formarà part de la llista dels pobles més bonics d’Espanya perquè l’ajuntament ho ha rebutjat per evitar-ne la massificació. Aquest poble d’Osona de tres-cents habitants és avesat al turisme, atès que cada any rep 150.000 visitants, la major part dels quals en dies festius. No obstant això, segons que explica el batlle de Rupit, Albert Marcé, no en necessiten més i fa anys que el consistori treballa per fer sostenible el turisme. Ara rebutgen de formar part de la llista de pobles més bonics d’Espanya perquè no volen tirar per terra la feina feta. “Ens fa por la repercussió que pugui tenir. No és que no vulguem turistes, de fet, vivim del turisme. Però hem de ser conscients de les nostres limitacions.”
Ara, Rupit sí que participarà en el premi de millor poble turístic del món de l’Organització Mundial del Turisme, que reconeix el compromís de sostenibilitat i l’encant de municipis rurals. Precisament arran de la participació en aquest premi, l’associació Pobles Més Bonics d’Espanya va proposar a Rupit de formar part de la seva llista.
Marcé puntualitza que el premi de millor poble turístic del món sí que s’adapta als valors de sostenibilitat pels quals fa temps que treballen. Reivindica que darrerament han adaptat el poble per fer-lo accessible per a persones amb discapacitats visuals o auditives, han obtingut l’etiqueta de cel nocturn de qualitat i han aprovat una moratòria per regular els pisos turístics. També han impulsat una restricció del trànsit de vehicles al nucli amb pàrquings de pagament.
Totes aquestes mesures s’han aplicat per reduir l’impacte del turisme al medi i conservar el patrimoni de la localitat. “Volem que qui vingui al poble se’n torni a casa content i que gaudeixi de l’estada. Al mateix temps, volem cuidar els nostres veïns. Ja ens agradaria poder acceptar tots els reconeixements”, rebla Marcé.
Siurana (Priorat) ja va rebutjar fa pocs dies la mateixa condecoració, perquè el consistori, així com el de Rupit, creu que pot propiciar un augment considerable del nombre de turistes, en un indret que ja és, ara per ara, prou massificat.