Rull es mostra perplex i preocupat per la redacció de l’informe dels Mossos sobre l’intent de detenció de Puigdemont

  • Ha titllat d'inacceptable l'informe enviat pel cos al Suprem espanyol: "Qüestiona la professionalitat i el rigor" dels treballadors de la cambra

VilaWeb
Redacció / ACN
23.08.2024 - 13:21
Actualització: 23.08.2024 - 13:39

El president del parlament, Josep Rull, ha respost als Mossos que va autoritzar que s’inspeccionés la cambra per motius de seguretat durant la investidura de Salvador Illa, però que en cap cas no va ser una autorització perquè es detingués ningú –en al·lusió al retorn de Carles Puigdemont.

En declaracions a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) a Prada, Rull ha dit que havia rebut tres peticions d’escorcoll, una situació que ha qualificat de “totalment inhabitual”, però que no les havia autoritzat fins que la policia no li havia comunicat que l’objectiu dels escorcolls era que no hi hagués artefactes explosius dins la cambra. “Era absolutament lògic i adequat i es va autoritzar a les sis. Només amb aquest objectiu i no amb cap altre, perquè, evidentment, si s’havia de fer per detenir algú no estava disposat a acceptar-ho.”

Finalment, també ha qualificat d’inacceptable l’informe policíac enviat pels Mossos al Tribunal Suprem espanyol, perquè considera que “qüestiona la professionalitat” dels treballadors de la cambra, i ha anunciat que presentarà una queixa al govern.

L’informe diu que Rull va posar impediments per inspeccionar l’interior del parlament. Segons l’atestat, els agents van poder fer un escorcoll hores abans de la investidura, però no pas el dia abans, tal com havien demanat.

Acusa els Mossos d’imprecisions

D’una altra banda, Rull ha manifestat la seva perplexitat i preocupació pels termes en què és escrit l’informe. Sobre això, ha dit que hi havia elements que no eren certs, uns altres que tenien imprecisions i que en uns altres entraven en terrenys “inacceptables”. Ha dit que no era acceptable que es qüestionés la professionalitat i el rigor dels treballadors del parlament: “És una línia vermella que no estic disposat que es traspassi. És inacceptable que es facin valoracions sobre la seva posició política o ideològica.”

A més, ha afegit que no tenia sentit que es fessin valoracions de naturalesa política sobre les pretensions dels grups parlamentaris: “No sembla lògic en un informe policial.”

Amb tot, ha dit que el seu capteniment era sabut i que com a president de la cambra tenia dos objectius: per una banda, que tots els diputats fossin presents al debat d’investidura, incloent-hi el president Puigdemont. Això incloïa que pogués exercir plenament els seus drets com a diputat i pogués ser dins el parlament. I, per una altra, que una vegada dins, se’n garantís la seguretat i no pogués ser detingut. “No cal un informe policial per subratllar el meu capteniment”, ha insistit.

Sobre la reflexió de lideratges que va fer el president Quim Torra, s’ha limitat a dir: “L’independentisme necessita posar en valor tots els seus lideratges. I subratllo: tots.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor