10.06.2024 - 19:19
|
Actualització: 10.06.2024 - 20:41
El nou president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, ha manifestat la convicció que “la democràcia sempre venç”, en el seu primer discurs en el càrrec. “L’esperança és més poderosa que la por”, ha dit en la constitució de la quinzena legislatura. És la mateixa frase que l’ex-conseller ja va emprar durant el judici contra el procés a Madrid.
Rull ha començat el discurs tot recordant els escons buits que representen els diputats a l’exili –Carles Puigdemont, Lluís Puig i Ruben Wagensberg– i ha aprofundit en la història del parlament com a símbol de la història del poble català. Ha remarcat el valor simbòlic de la decisió del president Francesc Macià que la Ciutadella fos la seu del Parlament de Catalunya. “Allò que ha estat símbol per a abatre llibertats de Catalunya ha acabat essent símbol de la sobirania de Catalunya“, ha reivindicat.
Rull ha remarcat la continuïtat històrica del parlament: “No té origen en la constitució espanyola del 1978, sinó que és l’expressió d’una nació mil·lenària que va més enllà dels segles.” I ha recordat que Pere Aragonès és el cent trenta-dosè president de la Generalitat.
Alhora, el nou president de la cambra ha recordat que, durant la dictadura franquista, es van tapiar els accessos al parlament i “es va emmordassar la voluntat democràtica del poble de Catalunya”. I ha afegit: “Conjurem-nos perquè això no torni a passar mai més.”
“No oblidem un principi essencial: aquests escons no són nostres, són de la gent que representem. Per això els escons han de representar no la lluita entre nosaltres sinó l’interès general, el bé comú –ha destacat–. Hem de ser capaços de representar una Catalunya diversa. Aquest ha de ser un país on funcioni l’ascensor social, i l’escola catalana és una peça fonamental per a aquest ascensor social.”
Tot seguit, ha tornat a recordar l’absència dels diputats a l’exili i ha lamentat, en al·lusió a la repressió política i judicial: “Hem viscut uns anys en què allò que ens pensàvem que era obvi ha quedat qüestionat.” Ha promès que la mesa garantiria el principi d’inviolabilitat parlamentària dels diputats durant la legislatura. “Cap diputat no pot ser perseguit per expressar lliurement la seva opinió. Però aquest principi fonamental, que semblava tan obvi, no ha estat respectat aquests darrers anys.” I ha recordat que Carme Forcadell, com a presidenta del parlament, va ser condemnada a onze anys i mig de presó per haver permès un debat parlamentari.
“Em comprometo a protegir els drets dels diputats i diputades. En aquest parlament s’ha de poder debatre de tot, sense la pressió d’un altre poder públic i cap altre condicionament que la voluntat del poble de Catalunya que ha elegit aquests 135 diputats”, ha dit. I ha reiterat aquesta anomalia: “que un president de la Generalitat sigui destituït per decret d’un president d’un altre govern, o que el poder judicial decideixi qui es pot sotmetre a la investidura.”
“Aquest ha de ser un parlament que s’entossudeixi a ser un instrument digne per a construir una societat digna. La defensa de la dignitat de les persones i de la nació ha de ser la nostra màxima prioritat.” I ha acabat dient, tot citant Salvador Espriu: “Ens mantindrem sempre fidels per sempre més al servei d’aquest poble.”