Rull mira les busques del rellotge electoral per la indecisió d’Illa i Puigdemont

VilaWeb
Redacció
17.06.2024 - 21:40
Actualització: 18.06.2024 - 08:40

El president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, comença avui la ronda de contactes per a proposar un candidat a la investidura. Ha passat més d’un mes d’ençà de les eleccions i les negociacions continuen enquistades. Ara mateix, ni Salvador Illa, ni Carles Puigdemont no tenen prou suport per a ser nomenats presidents de la Generalitat. El ple és convocat el 25 de juny, però, si no hi ha candidat, s’activarà el rellotge electoral igualment.

El president començarà els contactes a les 12.30 amb la dirigent dels Comuns, Jéssica Albiach. La seguirà, una hora més tard, Ignacio Garriga (Vox) i el dirigent del PP, Alejandro Fernández (14.00). A les 15.30, serà el torn de la CUP, amb Laia Estrada i Pilar Castillejo. Tancaran la jornada els representants d’Aliança Catalana, Sílvia Orriols i Ramon Abad (16.15).

L’endemà, Rull reprendrà les reunions a les 11.00 amb el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet. Una hora més tard, la trobada serà amb el secretari del PSC, Salvador Illa. I, finalment, a les 13.00 tancarà la ronda amb els dirigents d’ERC, Josep Maria Jové i Marta Vilalta.

El retorn de Puigdemont, l’abstenció d’Illa i un tripartit

L’equació de la investidura encara és plena d’incògnites. Ara per ara, tot apunta que ni Illa, ni Puigdemont no se sotmetran als designis del parlament aquest 25 de juny. Això, a part d’activar el rellotge electoral –la data límit és el 25 d’agost–, també dóna més marge a les parts per a negociar. Un dels grans dubtes que s’ha d’aclarir aquesta setmana és la situació legal del dirigent de Junts. El jutge Pablo Llarena ha de decidir si aixeca les ordres de detenció de tots els exiliats d’acord amb la llei d’amnistia.

Puigdemont ha assegurat que tornarà de l’exili per ser al debat d’investidura encara que les ordres continuïn vigents. Dit això, si el Suprem les retira, causarà un terrabastall polític que és impossible que no condicioni les negociacions. En aquests moments, el dirigent de Junts no té garantit el suport d’ERC i la CUP, que el col·locaria amb 59 vots, encara lluny de la majoria absoluta (68).

Per ser investit, Puigdemont necessita l’abstenció del PSC, un extrem que Illa ha negat unes quantes vegades, fins i tot, quan el dirigent de Junts ha alçat la veu i ha posat en qüestió la governabilitat a l’estat espanyol. “Caldria que el president Sánchez respongués a unes quantes preguntes si pretén comptar amb els suports que li han permès de dirigir el govern espanyol malgrat la seva derrota a les urnes”, va dir ahir.

Illa, per la seva part, reclama que no es bloqui la seva investidura –ja ha donat per fet que serà possible abans del 25 de juny– i és partidari d’una “majoria operativa”, que comporta reconstruir el tripartit amb ERC i els Comuns, tot i que no necessàriament fent un govern de coalició. Les files de Jéssica Albiach no hi posaran entrebancs, però els republicans són en plena pugna interna pel control del partit.

Oriol Junqueras, que pretén de tornar als comandaments en el congrés del novembre, ha dit que avalava qualsevol pacte d’investidura “raonable”. Mentrestant, uns 500 militants, entre els quals la vice-presidenta, Laura Vilagrà, uns quants consellers en funcions i les portaveus Marta Vilalta i Raquel Sans, han signat un manifest reclamant una “renovació general de la cúpula dirigent”.

Cal tenir en compte que qualsevol pacte d’ERC amb el PSC –hi ha hagut un flirteig fallit amb el finançament singular per a Catalunya– i els Comuns necessitarà l’aval dels militants en una consulta interna. I això, en un cas hipotètic, podria anar-se’n en orris si Llarena no retira les ordres de detenció i Puigdemont és detingut de camí al ple d’investidura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor