28.05.2017 - 11:50
|
Actualització: 28.05.2017 - 21:20
El diputat d’ERC al congrés espanyol Gabriel Rufián i l’eurodiputat i ex-vice-president del Parlament Europeu Alejo Vidal-Quadras, han debatut avui a ‘El suplement’ de Catalunya Ràdio sobre república i monarquia. En un debat de to cordial, Rufián ha posat contra les cordes Vidal-Quadras i ha recordat les limitacions democràtiques de la monarquia, la qual ha definit com ‘una anomalia democràtica a extingir’. Podeu escoltar el debat ací:
Vidal-Quadras ha reconegut que, des del punt de vista conceptual, ‘grinyola una mica que la funció del cap de l’estat sigui atribuïda a una família per raons històriques o dinàstiques’. L’eurodiputat ha defensat, però, que l’argument històric també servia per a més qüestions, com ara la reivindicació d’independència. ‘No hem de descartar de manera absoluta el pes de la història’, ha dit. I ha posat d’exemple que bona part dels països més pròspers eren monarquies parlamentàries.
Sobre això, Rufián ha dit que comparar la monarquia amb els anhels del poble de Catalunya, que és una qüestió democràtica, era una comparació ‘agafada amb agulles’. ‘Juan Carlos I el va votar un senyor, Francisco Franco, i al rei d’ara no l’ha votat ningú; en canvi, el procés català es basa en una voluntat absolutament democràtica com són les urnes’, ha recordat Rufián. Sobre les monarquies pròsperes del món, el diputat republicà ha dit, en referència a les monarquies escandinaves, que allà no hi havia hagut un cas Nóos. ‘Quan tu tens uns senyors que s’aprofiten de la institució, almenys cal preguntar-se per què hi són. Al final ho paguem nosaltres, paguem vuit milions d’euros anuals a una família pel seu cognom. I si a sobre roben, potser és encara més complicat de mantenir’, ha dit Rufián.
‘Si Felipe VI és “el preparat”, que es presenti a unes eleccions’
Vidal-Quadras ha destacat la bona formació acadèmica i els coneixements del rei espanyol, Felipe VI. ‘Crec que tenim un dels reis més preparats de les monarquies actuals’, ha destacat. ‘Si és tan alt, tan guapo, sap tants idiomes i és tan preparat, doncs que treballi’, ha deixat anar Rufián. ‘Si va tan preparat, que treballi, o si més no que es presenti a unes eleccions, que segur que les guanyarà’, ha insistit el diputat republicà.
Sobre la legitimitat democràtica d’una monarquia, Vidal-Quadras ha volgut apel·lar a la votació de la constitució espanyola. ‘Aleix, això es trampeta. En aquella època, la gent hauria votat el llibre de Petete. El principal valor de Juan Carlos durant molt de temps va ser: “Si hi sóc jo, aquesta gent no farà cap cop d’estat.” Això és així. Molta gent s’ho va empassar durant molt de temps perquè va pensar que amb el rei els militars no farien res. Un xantatge en tota regla’, ha respost Rufián. ‘Gabriel, aquest matí vols veure les coses des del costat negre…’, ha dit Vidal-Quadras.
Vidal-Quadras i ‘la mesura total i final’
Pocs minuts abans del debat, Vidal-Quadras ha fet un piulet molt agressiu que ha encès la xarxa. L’eurodiputat ha dit que no es podia enfocar la qüestió catalana de manera ‘gradual’, donant una resposta a cada acció, sinó que s’havia ‘d’aplicar una sola mesura total i final’. L’agressivitat del comentari, en la línia del discurs dur del govern espanyol d’aquesta setmana, ha desfermat un gran rebombori a la xarxa, especialment entre l’independentisme.
El enfoque gradualista para parar el golpe en Cataluña, a cada acción una respuesta, no sirve. Hay que aplicar una sola medida total y final
— Alejo Vidal-Quadras (@VidalQuadras) May 28, 2017