Rucs demòcrates contra elefants republicans… i porcs espins liberals

  • Us expliquem el perquè de l'associació d'aquests animals amb els principals partits polítics dels EUA

VilaWeb

Redacció

06.11.2016 - 22:00
Actualització: 24.09.2024 - 04:01

Des de mitjan segle XIX, el Partit Demòcrata i el Partit Republicà es disputen, cada quatre anys, les eleccions als EUA. Amb el temps, els seus candidats han anat canviant, com també el seu discurs polític. Però hi ha una cosa que ha restat invariable, d’un segle ençà: els animals que els simbolitzen. En el cas demòcrata, un ruc; en el camp republicà, un elefant. Però, d’on surten aquestes dues imatges per a representar els dos partits polítics més importants i influents dels EUA i, de retruc, del món?

El ruc demòcrata
El primer a aparèixer va ser l’ase associat al Partit Demòcrata. Més concretament, al seu fundador i candidat a la presidència Andrew Jackson (1767-1845). En la cursa electoral del 1828, arran de la seva tossudesa els seus opositors van mirar de desprestigiar-lo referint-s’hi com ‘el ruc’ (‘jackass’ en anglès, fonèticament semblant al seu cognom Jackson). Però ell, en un gir sorprenent i intel·ligent, va optar per agafar-s’ho bé i reivindicar la fermesa, la determinació i la modèstia d’aquest animal en comptes dels trets negatius que els seus contricants volien associar-li, com la lentitud i l’obstinació. Jackson, de fet, va accedir l’any següent a la Casa Blanca com a setè president dels EUA i durant el seu mandat el ruc no sols es va mantenir vinculat a la seva persona, sinó que va passar a englobar tot el bàndol demòcrata en general. Una litografia publicada per H. R. Robinson el 1837 ja dibuixava el ruc demòcrata.

ruc1
Caricatura del 1837 amb el ruc demòcrata.

Però la veritable associació gràfica i indissoluble entre aquest animal i el Partit Demòcrata es va haver d’esperar encara tres dècades, quan Thomas Nast (1840-1902), un famós caricaturista polític nord-americà d’origen alemany que treballava per a Harper’s Weekly, va acabar de popularitzar-la. Cal tenir en compte que al darrer terç del XIX, els dibuixos polítics vivien un gran auge i tenien un impacte certament important en els lectors de premsa i revistes.

L’elefant republicà
Nast, que també és l’autor de les famosíssimes imatges de Santa Claus i de l’Oncle Sam que ens han arribat fins els nostres dies, va publicar el 15 de gener de 1870 un dibuix titulat ‘A Live Jackass Kicking a Dead Lion’ que ja va vincular el ruc per sempre més amb el Partit Demòcrata.

ruc2
Caricatura de Thomas Nast del 1870 amb el ruc demòcrata.

Al llarg de la dècada següent, el ninotaire no sols va continuar refermant aquest lligam iconogràfic, sinó que eI va ampliar representant, ell mateix, l’elefant com a símbol del Partit Republicà, fundat amb aquesta denominació el 1854. Va ser en una caricatura del 7 de novembre de 1874 a Harper’s Weekly, ‘The Third Term Panic’, en què un ruc demòcrata disfressat de llop espanta tot d’animals, entre els quals hi ha un paquiderm amb la llegenda ‘el vot republicà’.

elefant1
Caricatura de Thomas Nast del 1874 amb el ruc demòcrata i l’elefant republicà.

No és clar el motiu pel qual Nast va vincular des d’aleshores l’elefant als republicans, però el cert és que el GOP (de Grand Old Party, com és anomenat també el partit) no va dubtar més endavant a adoptar aquest animal com a símbol oficial del partit. Cosa que els demòcrates, val a dir, mai no han fet amb el ruc…

I el porc espí liberal
Tot i que la política nord-americana des de la independència és pràcticament cosa de dos, hi ha més partits que intenten de trencar el bipartidisme polític. Un dels que en la peculiar campanya actual pot acabar tenint un paper de certa transcendència i atraure votants conservadors espantats amb Donald Trump és el Partit Llibertari, una formació ultraliberal que enguany presenta de candidat l’ex-governador de Nou Mèxic i ex-militant republicà Gary Johnson. Des que es va fundar el 1971, el Libertarian Party ha fet servir uns quants logotips i símbols, des de l’Estàtua de la Llibertat de Nova York fins a una torxa amb una àguila al cim, i en alguns estats han recorregut a un pingüí.

Ara fa deu anys, amb tot, el dissenyador Kevin Breen es va entestar de seguir la mateixa tradició demòcrata i republicana i va proposar un altre animal per a la formació liberal: el porc espí. Ho argumentava dient que era un animaló relativament dòcil i pacífic, que prefereix anar a la seva tot sol, però que alhora va armat amb punxes i gràcies a això es pot defensar de possibles agressions.

libertarian_porcupine-554x490
Proposta de símbol per al Partit Llibertari, del dissenyador Kevin Breen.

Malgrat que el Partit Llibertari no l’ha oficialitzat, des del 2006 fins ara el porc espí ha fet certa fortuna com a símbol del moviment del liberalisme llibertari i se l’ha fet seu, per exemple, el Free State Project, un moviment polític nascut el 2001 que advoca perquè com a mínim vint mil seguidors del llibertarisme es traslladin a viure a l’estat de Nou Hampshire per a establir-hi un bastió liberal.

En aquest vídeo destacat pel consolat dels EUA a Barcelona s’explica gràficament la història del ruc i l’elefant:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor