29.08.2021 - 21:50
|
Actualització: 30.08.2021 - 07:07
Divendres a darrera hora de la vesprada, es va saber que el vice-president segon del Consell, Rubén Martínez Dalmau, volia deixar el càrrec. L’expressió feta servir va ser que “sospesava” eixir del govern i tornar a la universitat. En realitat, a final de juliol, Martínez Dalmau es va reunir amb el president Ximo Puig per a comunicar-li que les coses dins Unides Podem no podien anar pitjor, que no tenia el suport de la direcció i que no es trobava gens còmode ostentat el càrrec institucional principal d’Unides Podem.
Es va filtrar divendres després d’una reunió de Dalmau amb el seu equip per a dir-los això mateix: que sense aquest suport, no podia continuar.
Més enllà de les anàlisis periodístiques, aquest darrer cap de setmana d’agost, que coincideix amb el començament de la plantada d’unes Falles extraordinàries, hi ha hagut un silenci clamorós sobre aquesta partença.
Tan clamorós, ha estat el silenci, que Martínez Dalmau va aprofitar la calma de la vesprada bascosa de diumenge per a enfilar un fil de piulades a Twitter. El seu objectiu no era més que reivindicar-se. Deixar constància de la seua tasca al govern que és a punt d’abandonar.
El clau en què s’ha aferrat és que ara fa tres anys que va prendre la decisió de presentar-se a les primàries per a encapçalar les eleccions a la Generalitat del 2019. Va ser el mes d’agost del 2018, i es remunta fins aquell any en una mena de repàs a l’hemeroteca. Set piulets després, acaba ara mateix donant per acomplit el compromís de posar les bases i encaminar allò que anomena la “via valenciana de l’habitatge“, ampliant-ne el parc públic i frenant l’especulació. Dalmau ostenta també la cartera d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica.
Hoy hace tres años de esta noticia.
En agosto de 2018 iniciaba la carrera de fondo que me llevaría a liderar la candidatura de @Podem_ en las elecciones valencianas de 2019.
Siempre me han enseñado que cuando a uno lo llaman tiene que dar el paso 👇https://t.co/BTeRE4ohH1— Rubén Martínez Dalmau (@rmartinezdalmau) August 29, 2021
“Agafem alè per a allò que ens queda per a fer”
A les piulades, Martínez Dalmau rememora com va aconseguir els avals de la candidatura en només trenta-sis hores. Recorda els quilòmetres que va recórrer pertot el País Valencià en campanya i pre-campanya, i els vuit diputats que van obtenir a les eleccions del 2019, “derrotant les enquestes més generoses”, diu. Això, va permetre a Unides Podem de tenir un grup parlamentari propi a les Corts i a ser imprescindibles en un govern de progrés.
Després de repassar la intensitat d’aquests anys, primer com a candidat i després com a vice-president, Martínez Dalmau acaba el fil amb la frase: “Amb la satisfacció del camí recorregut, agafem alè per a allò que ens queda per a fer.”
Discussions en públic
Al fil, Martínez Dalmau no fa cap referència als daltabaixos ocorreguts dins el partit, ni tampoc a les males relacions que manté amb la coordinadora general, Pilar Lima.
I aquesta és la clau de volta. D’ençà que Lima va assumir la direcció d’Unides Podem al País Valencià, ha forçat canvis de gent i de funcionament. El més cridaner va ser el relleu de la síndica i portaveu a les Corts, Naiara Davó, per ella mateixa. L’enfrontament públic amb intercanvis de retrets va durar setmanes, durant les quals el partit va restar obert en canal. Martínez Dalmau va donar suport a Davó en aquest pols pel poder dins el grup parlamentari. I va perdre.
La darrera discussió pública l’ha causada el nomenament d’un càrrec del segon escaló del Consell. Lima es va oposar frontalment als candidats que havia proposat Dalmau. El vice-president segon es va sentir profundament desautoritzat per la coordinadora general.
L’agenda del president
Quan Rubén Martínez Dalmau va posar les cartes damunt la taula al despatx del president de la Generalitat, ja s’havia adonat que no hi havia solució possible a la relació amb Pilar Lima. Ni la mediació de la secretària general del partit, Ione Belarra, va servir per a reconduir la situació. Encara que el president li va dir que s’ho repensara, l’entorn del vice-president és conscient que no hi ha marxa arrere.
Qui ha de posar la data d’eixida al decret de cessament és el president de la Generalitat. És una situació incòmoda perquè, encara que es tracte de l’eixida d’un conseller que no és del seu partit, Ximo Puig té davant, marcat en roig a l’agenda, una crisi de govern.
La reunió vinent del ple del Consell no serà fins el 10 de setembre, quan hauran passat les Falles, s’haurà acabat l’estiu i haurà començat el curs escolar. És un ple que sol tenir una certa càrrega simbòlica perquè representa la represa del curs i la formulació dels nous reptes. Per tant, és probable que el relleu ja s’haja fet.
Silenci, espera i perfil baix al Botànic
En aquestes quaranta-vuit hores de silenci, el perfil dels tres partits que formen el pacte del Botànic ha estat baix. Sense declaracions públiques. Prudència i silenci a les xarxes.
Demanats sobre la qüestió, tant del PSPV com de Compromís respecten la decisió. El portaveu del partit a les corts i vice-secretari general, Manolo Mata, no ha volgut donar per feta encara l’eixida de Dalmau i ha expressat el desig que no es concrete. En tot cas, ho ha situat en l’àmbit de la vida interna dels partits i ha dit que en cap cas afectarà la marxa del pacte del Botànic.
El perfil conciliador i dialogant és molt apreciat a la Presidència. No debades, ha exercit d’home de pau entre la vice-presidenta Oltra i el president Puig quan hi ha hagut discrepàncies públiques. Les darreres, sobre alguns aspectes puntuals de la gestió de la pandèmia.
Àgueda Micó, la coordinadora de Més Compromís, s’ha limitat a respectar la decisió personal de l’encara vice-president i ha dit que el Botànic continuarà treballant per a fer polítiques que milloren la vida de la gent.
A la direcció de Podem, silenci absolut.
Héctor Illueca
A pesar del desig de Mata i de la frase oberta amb què Martínez Dalmau ha tancat la sèrie de piulades, el fet que haja transcendit la decisió de deixar el càrrec ha posat en alerta els partits del govern perquè temen que la crisi oberta a Podem puga desestabilitzar-lo. En aquest sentit, Manolo Mata s’ha mostrat alleujat perquè la persona que podria substituir Martínez Dalmau és Héctor Illueca, actualment director espanyol de la Inspecció de Treball i Seguretat Social. “És un home amb molta formació i molta capacitat de gestió, una persona molt raonable i això no alterarà res.” Aquest no alterar res es refereix a les relacions de poder entre tots tres partits.
Illueca és un home molt pròxim a Pilar Lima, però la proposta que ocupe la vice-presidència segona l’ha feta Dalmau. “Si origines un problema, has de tenir la solució”, diuen al seu entorn.