Té sentit que la Rt condicioni tant la política contra la covid-19 a Catalunya?

  • Aquests darrers dies ha sorgit la polèmica sobre si realment aquest índex ha de ser una de les referències principals del govern per a canviar de fase

VilaWeb

Redacció

12.12.2020 - 01:50
Actualització: 12.12.2020 - 15:55

De fa unes setmanes vivim pendents de la Rt. En tot moment s’analitza si puja o baixa. Però què és la Rt? Què significa? És la millor mesura per a prendre decisions? Aquests darrers dies, ha aparegut la polèmica a Twitter sobre si realment aquest índex ha de ser una de les referències principals del govern per a canviar de fase. També es dóna la circumstància que és un índex que només es fa servir a Catalunya, mentre que a les Illes i el País Valencià no té aquesta rellevància. VilaWeb ha parlat amb experts de diferents àmbits per anar més a fons de la qüestió.

Què és la Rt?

La taxa de contagi, més coneguda com a Rt, calcula el nombre d’infeccions que pot causar una persona contagiada amb coronavirus. Per això, és molt important que es mantingui per sota d’1. Si és inferior a 1, vol dir que el nombre de contagis es va reduint. Si la Rt es manté al voltant de l’1, com passa aquesta setmana, vol dir que el nombre de casos es manté constant. La pandèmia no va creixent. Però es troba en un punt crític, perquè si supera l’1, el nombre de contagis començarà a créixer. I això podria fer que la pandèmia es tornés a descontrolar ràpidament.

Què ha passat aquestes darreres setmanes amb la Rt?

A 11 de desembre, la taxa de contagi és de 0,95. Fa dies que es manté al voltant d’aquesta xifra. Durant el mes de novembre, es va mantenir una tendència molt bona a la baixa, però els darrers dies de novembre i els primers de desembre va haver-hi un canvi de tendència i va començar a augmentar. Un fet que va coincidir amb l’inici de la fase 1 del pla de reobertura i va impedir passar a la fase 2. Des del 3 de desembre, aquest indicador torna a anar a la baixa, després d’haver-se situat molt a prop de l’1, encara que aquests darrers dies s’ha estancat al voltant del 0,96.

Per entendre millor les xifres, serveix saber que el registre màxim del 15 de març va ser una Rt de 5. En canvi, els dies 3, 4 i 5 de maig, en ple confinament, la Rt va tocar fons, amb 0,64.

S’analitza bé, la Rt?

“Hem de treure transcendència si la Rt puja o baixa dues dècimes. Alguns titulars no tenen lògica. La cosa important és l’evolució al llarg del temps. Hem de mirar si els últims tres dies, o cinc, la Rt creix o disminueix”, explica Daniel López Codina, professor de la UPC i biofísic del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos.

Codina afegeix que la Rt puntual d’un dia no és important. Per tant, en aquest indicador és més important mirar la tendència que no pas la xifra concreta del dia. Per exemple, en aquests moments en trobem que la Rt és pràcticament 1, i per tant, es troba en un estat estacionari. Les coses ni milloren ni empitjoren. Però no és tan important que sigui 0,92 o 0,98, sinó si hi ha hagut un comportament ascendent progressiu.

Què afecta la Rt?

La Rt és un concepte que neix en els models d’epidemiologia clàssica. Normalment es calcula amb uns models matemàtics, però en la situació actual no es poden fer servir amb rigorositat, explica Daniel López Codina. Per això, ara es calcula a partir de les dades directes. Això significa que aquest indicatiu està sotmès a un component aleatori per múltiples factors. Per exemple, està demostrat que els caps de setmana sempre hi ha una reducció de contagis. Això és perquè hi ha un comportament diferent que la resta de setmana. La gent va menys al metge i els serveis sanitaris tenen menys recursos. Passa un efecte similar amb els dies festius.

La Rt també es pot veure afectada pel nombre de proves que es fan i, per tant, el nombre de positius que es detecten: “Per posar-ho en context: si ara nosaltres deixem de fer proves i no es calcula cap positiu, la Rt passarà a ser 0. Però això és mentida, el virus continuarà propagant-se. Si un dia, de cop, fas vint vegades més de tests i comences a testar tota la població, la Rt es dispararà. Però això no voldrà dir que la Rt real de la població es dispari”, explicava fa unes setmanes a VilaWeb Martí Català, enginyer físic del grup de recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC.

Això ha afectat la Rt actual?

Fa uns dies, el compte de Twitter Corona-Dades feia un piulet criticant l’ús que es feia de la Rt. “La debilitat d’aquesta ràtio és que augmenta molt de pressa i baixa molt a poc a poc. A més d’això, l’administració és qui determina el nombre de proves que es fan, i llavors, si fas més proves, normalment trobaràs més positius i, per tant, augmentarà la Rt. Quan fas menys proves, pots trobar menys positius i alenteixes aquest indicatiu.”

A més, diu que el càlcul que es fa de la taxa de contagis no reflecteix bé la situació actual, i que indueix a errors. “No creixem. Encara decreixem en nous positius”, explica en Carles, de Corona-Dades.

En el mateix sentit ha parlat Josep Salavedra Molí: “Aquests últims dies segurament hi ha hagut un increment de positius, però la part més grossa de l’augment de la Rt va ser perquè van fer molts més cribratges. El 20 de novembre se’n feien 30.000 cada dia, i el 3 de desembre vam arribar a fer-ne 44.000. El 23 van obrir els restaurants i van tornar a augmentar els cribratges massius. Una bona decisió per a detectar abans els casos. Però l’efecte negatiu és que també fa créixer la Rt, perquè trobes més positius. L’indicador no veu que li han augmentat els cribratges, només veu que segons els càlculs hauria de tenir 1.500 casos, i de cop han augmentat una mica.”

Per tant, diuen que les fluctuacions d’aquests dies en la Rt han estat més marcades per l’augment de proves i el pont que no pas per un augment de casos reals.

Però Daniel López Codina demana que es contextualitzi la situació: “És possible que l’efecte de cap de setmana i de pont ens mantingui en un valor baix de la Rt. Però si esperem uns dies, l’efecte cap de setmana s’acabarà regulant. Aquesta és una setmana molt estranya, perquè només tenim tres dies normals i ja arriba el cap de setmana següent. Esperaria fins dissabte per extreure’n cap conclusió. Però cal tenir clar que la gent del Departament de Salut no té en compte només la Rt com a criteri per a decidir els passos que cal seguir. Ells saben perfectament quina és la situació. Per exemple, són conscients que van augmentar els cribratges, però tenen calculat que això només afectava en dues centèsimes la Rt.”

Codina es mostra satisfet amb la manera com ha evolucionat la pandèmia aquests darrers mesos, però no pot evitar demanar cautela ara que ve Nadal. “Teníem un procés fantàstic. El decreixement que vam fer amb les restriccions va ser molt bo. De fet, si comparem l’evolució de Catalunya, estaríem en les millors d’Europa en aquests moments. Però ara la millora comença a frenar, ens hem estabilitzat. Encara tenim més d’un miler de casos diaris. És una incidència molt alta. I tenim el perill que continua havent-hi molta gent a l’UCI. Veient tot això, és raonable no fer més passos endavant, perquè això només faria que la gent augmentés els contactes, cosa que implicaria més contagis.”

Ara la lluita és mantenir-se al voltant de l’1. “El que fa patir és que es pot descontrolar molt de pressa. I llavors el creixement pot ser molt ràpid. És molt difícil mantenir el control, després. L’objectiu actual de les institucions és evitar de perdre el control, perquè si passa, la pandèmia pot accelerar molt ràpidament, com va passar en la segona onada.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor