20.09.2022 - 21:22
|
Actualització: 20.09.2022 - 22:20
Fa cinc anys, agents de la Guàrdia Civil entraven a primera hora del matí al Departament d’Economia, a la rambla de Catalunya de Barcelona. L’operatiu judicial havia estat pensat per a desmuntar el referèndum del Primer d’Octubre. Cinc anys després, Esquerra Republicana de Catalunya ha organitzat un acte de commemoració amb els polítics del partit que aquell dia van ser víctimes dels escorcolls i les detencions: Oriol Junqueras –aleshores vice-president del govern i conseller d’Economia–; la secretària d’ERC, Marta Rovira, per videoconferència; Josep Maria Jové –aleshores secretari general de Vice-presidència–; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga –aleshores directora de serveis de Vice-presidència–, que hi ha intervingut per vídeo; i Josep Lluís Salvadó –aleshores secretari d’Hisenda. L’acte ha estat moderat per la diputada Raquel Sans.
La major part de l’acte s’ha centrat a exposar les experiències i els sentiments d’aquell 20 de setembre. Però també hi ha hagut un missatge clar en la línia que cal que els ciutadans confiïn en el govern i que l’independentisme sumi més gent.
Els primers d’intervenir, Jové i Salvadó, foren detinguts el 20 de setembre. Tots dos han coincidit que van viure un dia molt diferent del de la gent concentrada davant el departament. “El 20 de setembre el vaig viure tancat i aïllat, i patíem pel nostre entorn proper. Sabíem que podia passar”, ha dit Jové. Després de detenir-lo a la ronda de Dalt, el van traslladar fins a casa seva, que van escorcollar de dalt a baix. En aquell moment, davant el domicili ja hi havia força gent per donar-li suport: “Quan els guàrdies civils treien el cap per la finestra, no sabien què hi feia tanta gent, manifestant-se.” I quan va arribar al departament i va veure tota la gentada: “Vaig ser conscient que el 20-S seria històric.” A Salvadó també el van escorcollar a casa i el van detenir. Va estar més de dues hores incomunicat. Fou traslladat al departament i pel camí la policia també es demana què hi feien, allà, tots els manifestants: “Allà vaig començar a ser conscient de la magnitud del que passava.”
D’aprenentatges, n’han destacats tres. El primer, que, a parer seu, quan el poble està organitzat i determinat i té lideratges és capaç de fer-ho tot. El segon, que Espanya no s’aturarà perquè vol garantir la unitat de l’estat espanyol. I el tercer, que l’independentisme ha de tenir més múscul. Salvadó ha recordat que el 20-S fou un intent desesperat dels aparells de l’estat, que havien esmerçat molts recursos a desmantellar el Primer d’Octubre: “Volien detenir persones que tenien un paper destacat. Era un missatge de què podia passar.”
Tots dos fa cinc anys que estan pendents de judici. S’encaren a penes de presó que, segons que han recordat, seran determinades per la fiscalia i l’acusació, exercida per Vox. Reconeixen que aquests cinc anys han tingut el neguit de no saber quan els jutjaran. “Quan estàvem tancats a la presó, ens venia la imatge de les famílies i de tots els companys que van ser víctimes de les tortures de l’operació Garzón. Patíem, i amb molt d’orgull, perquè això és el que tocava”, ha dit Jové.
“El 20-s va ser un cop brutal a la direcció política i logística del referèndum”
La secretària general d’ERC, Marta Rovira, hi ha intervingut de Suïssa estant. Ha explicat com va viure el 20-S, tot recordant les converses amb els familiars dels detinguts i la desinformació que corria, que els impedia de saber amb exactitud el nombre de detinguts. D’aquell dia, n’ha destacat un fet: “La gent va tancar files amb el govern. I això ens va permetre de fer el referèndum.” I ha reconegut que la sorprenen les acusacions de desmobilització que reben: “És una contradicció tan gran! El 20-S va ser un cop brutal a la direcció política i logística del referèndum. Per això avui som on som.”
L’encarregat de cloure l’acte ha estat el president del partit, Oriol Junqueras. Ha recordat el començament i el recorregut d’ERC i, parlant de fa cinc anys, ha explicat com es va desplaçar amb la resta de membres del govern al Departament d’Economia. I ha fet un clam que ha arrencat l’aplaudiment de tot el públic: “Ens sentim orgullosos de tot allò que vam fer el 20-S. Estem orgullosos d’haver sacrificat la llibertat personal en benefici de la llibertat col·lectiva del país.” Junqueras, novament, ha insistit a dir que cal que el moviment independentista sigui més fort: “Sabem com es guanya: essent més per a ser més forts.” I encara ha afegit que el partit no es desviaria ni un mil·límetre de l’objectiu: “No ens deixarem convèncer per aquells que ens volen convèncer que el millor per a fer el camí cap a la independència és ser cada vegada menys.” Una de les qüestions positives de la repressió, segons Junqueras, és que ha permès d’internacionalitzar el conflicte.