19.11.2017 - 10:52
|
Actualització: 19.11.2017 - 12:38
La secretària general d’ERC, Marta Rovira, defensa que Carles Puigdemont és el ‘president legítim’ de Catalunya, però diu que, tenint en compte ‘la situació legal de cadascú’, caldrà veure ‘què es pot fer efectiu a partir del 21 de desembre’. En una entrevista a La Vanguardia, Rovira es refereix a la possibilitat de rehabilitar el govern a Brussel·les perquè treballi conjuntament amb el govern sortit de les urnes, que considera que seria l’executiu. ‘Més aviat parlaria d’un govern legítim i d’un govern executiu.’ Explica que no hi hauria pas dos governs sinó que seria un del sol, amb ‘una part més política i una altra, funcional’.
Rovira diu que, després de les eleccions del 21 de desembre, si els resultats ho permeten, ja no s’haurà de tornar ni a debatre ni a discutir la República: caldrà ‘implementar-la’ i recuperar tots els instruments creats durant la legislatura anterior, que han estat blocats políticament, i posar-los en funcionament per a fer avançar socialment el país. ‘La independència no la tornarem a debatre ni a discutir. La implementarem. És un mitjà per a construir el nou país que es mereixen els ciutadans catalans.’ No obstant això, Rovira no es marca cap data: ‘Venim d’una legislatura en què marcar terminis ha estat problemàtic,’ admet.
Reconeixement internacional
La número dos dels republicans per la demarcació de Barcelona considera que aquestes eleccions ‘són el referèndum pactat que el govern espanyol no ha volgut acceptar mai’. Segons Rovira, l’objectiu ha de ser aconseguir ‘el mandat més reconegut que mai’ hi hagi hagut a escala internacional, i ha recordat que, des de l’1 d’octubre, el cas català té molt de seguiment internacional. Pel que fa a l’estratègia electoral, explica que hi ha uns objectius consensuats amb el PDECat, en qüestions com l’article 155 de la constitució espanyola, la restitució de les institucions catalanes i la llibertat dels presos.
Procés negociat
Rovira es mostra partidària d’implementar la independència de manera acordada: ‘Si el mandat és favorable a la consolidació de la República, la primera cosa que farem serà demanar un procés dialogat i negociat’ amb l’estat espanyol. ‘Li exigirem diàleg’. Creu que en aquest objectiu no estaran sols perquè ‘també hi haurà els qui han intentat fer de mitjancer des de l’1 d’octubre fins al dia 27’.
En aquesta línia, i en referència als comuns, creu que poden fer junts una ‘part del recorregut’, la que té a veure amb la posició contra el 155 i els polítics empresonats, però divergeixen pel que fa al referèndum acordat que Catalunya en Comú defensa: ‘L’estat ja ha dit que no el vol. És una hipòtesi molt poc creïble, així que els convidem a recuperar la proposta de procés constituent no subordinat.’