Rovira concreta els canvis sobre l’ús del català a l’escola enguany

  • El conseller d'Educació explica que enguany els pares podran triar la llengua en què seran informats · També es faran les consultes per a triar la llengua base per al curs vinent

VilaWeb
Redacció
05.09.2024 - 14:36
Actualització: 05.09.2024 - 16:20

El conseller d’Educació de la Generalitat Valenciana, José Antonio Rovira, ha concretat quins són els canvis sobre l’ús del català a l’escola que s’implantaran enguany a partir de la llei Rovira, molt criticada per plataformes en defensa de la llengua. “Aquest serà el primer curs en què els pares tindran dret de demanar en quina llengua volen ser informats”, ha dit. El punt central de la llei –que les famílies puguin triar la llengua base, la llengua que tindrà més pes de vehicular per a tot el grup d’alumnes– no s’aplicarà fins l’any vinent, però les consultes per a triar-la es faran durant aquest curs.

Rovira ha denunciat les polítiques lingüístiques aprovades pel Botànic i les ha titllades de projecte d’immersió lingüística que seguia les pautes catalanes. “Passem a un sistema equilibrat que combina el castellà, el valencià i l’anglès. Els alumnes també podran elegir en quina llengua volen fer els exàmens en les assignatures no lingüístiques. De tot això se’n diu llibertat”, ha dit.

La Plataforma per la Llengua denuncia que la llei, pactada entre el PP i Vox, crea dos sistemes, un per a la zona catalanoparlant i un altre per a la zona castellanoparlant; i, en conseqüència, no garanteix que tots els alumnes aprenguin totes dues llengües, cosa que va en contra de totes les normatives, tant autonòmiques com europees: l’estatut, la constitució espanyola i la carta europea de llengües regionals o minoritàries.

Enguany no es demanarà el requisit lingüístic als professors de conservatori, d’escoles oficials d’idiomes ni de formació professional. També s’ha eliminat l’opció que tenien alguns centres de fer programes experimentals que augmentaven l’ensenyament en català. Aquests centres poden substituir el català per l’anglès, però no pas fer més català del 60% establert. Entitats en defensa de la llengua han demanat al govern espanyol que presenti un recurs d’inconstitucionalitat contra la llei.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor