Rosell i Bonet veuen riscs en la independència i demanen diàleg per a superar el procés

VilaWeb

ACN

07.09.2015 - 13:00
Actualització: 07.09.2015 - 23:50

El president de la CEOE, Joan Rosell i el de la Cambra de Comerç d’Espanya i de freixenet, José Luis Bonet, han advertit aquest dimecres a través d’una carta a La Vanguardia i de declaracions a la seu de la CEOE dels efectes negatius que una hipotètica independència de Catalunya tindria sobre l’economia catalana. Tots dos han demanat als empresaris que facin “un pas endavant” i es posicionin en contra d’un procés ple “d’incerteses” que “modificaria radicalment el nostre sistema institucional” i “tindria una repercussió directa a les empreses i als treballadors”. Consideren que és el moment de “recuperar el diàleg” i propiciar “la negociació d’un pacte”.

Tots dos han comparegut a la seu de la CEOE per comentar l’article i defensar que el fet que el “problema” continuï demostra que tan els polítics catalans com els espanyols “no ho han fet bé” fins ara. Per aquest motiu han demanat als polítics que “parlin, s’entenguin, i busquin consensos”, en paraules de Bonet.

Rosell i Bonet han signat conjuntament aquest dilluns a La Vanguardia un article titulat “Mai és tard per al diàleg” on fan una crida a un “debat racional” i on rebutgen la independència per les “greus conseqüències” que suposaria una ruptura amb l’Estat i, segons ells, també amb la UE.

Malgrat que totes les patronals catalanes tret de Foment donen suport al procés, els dos apel·len a la responsabilitat dels empresaris a l’hora d’explicar als ciutadans els riscos que portaria associats la independència i recorden que una Catalunya dins d’Espanya disposa d’instruments als què no tindria accés com a estat independent, com el BCE, perquè “fora de la UE la supervivència es preveu complicada”.

Per aquest motiu demanen als partits polítics que “exposin amb claredat a la ciutadania les conseqüències de les seves propostes perquè els votants acudeixin a les urnes amb ple coneixement de causa”. També demanen als empresaris que facin “un pas endavant”, assumeixin la responsabilitat d’explicar a la societat els riscos que es poden presentar” i es posicionin públicament en contra de la independència.

“Nosaltres mateixos, des de les empreses, hem de propiciar un debat racional amb els nostres col·laboradors (treballadors, clients proveïdors… ) sobre aquestes qüestions que són d’indubtable transcendència per al seu benestar i el de les seves famílies”.

Segons tots dos, una Catalunya independent “quedaria fora de l’euro i tindria seriosos problemes per finançar-se” perquè “no podria recórrer al Banc Central Europeu o al Mecanisme Europeu d’Estabilitat” i les seves emissions de deute “es veurien fortament penalitzades”.

A més, “les exportacions catalanes es veurien afectades” perquè “s’encaririen i perdrien competitivitat” i els productes catalans que es vendrien a Europa “passarien a estar gravats per la Tarifa Exterior Comuna” que s’aplica als estats no comunitaris.

Segons asseguren, tot plegat “afectaria particularment a les pimes, al petit comerç i als autònoms” perquè hi hauria “una reducció de la capacitat de consum dels ciutadans”.

Crida a la negociació

La missiva acaba amb una crida a la “política d’estat” per “adaptar el que va ser un exitós pacte constitucional a la necessitat de corregir errors i desviacions” i “assentar les vases de convivència de futur”. Segons apunten, “mai és tard per recuperar el diàleg que pugui propiciar una negociació d’un pacte”, i “ara sembla l’única opció vàlida”.

Rosell atribueix el suport al procés de la resta de patronals als vincles polítics

Preguntat pel suport que totes les patronals catalanes excepte Foment del Treball donen al procés sobiranista a Catalunya, Rosell ha assegurat que “les organitzacions locals estan molt connectades amb el poder polític, ja sigui a nivell local com autonòmic”, malgrat que ha volgut aclarir que no ho diu només per al cas de Catalunya, “sinó per tot Espanya”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor