15.01.2017 - 10:14
|
Actualització: 15.01.2017 - 14:16
El secretari general del Diplocat, Albert Royo, ha vaticinat que la comunitat internacional reconeixerà els resultats d’un eventual referèndum unilateral d’independència a Catalunya si és “just i transparent”.
“Si el referèndum ha estat un referèndum just i transparent, acceptarà el resultat. Un referèndum just i transparent significa que tot el món que vulgui participar pugui participar”, ha remarcat en una entrevista d’Europa Press.
Segons Royo, en la comunitat internacional es dóna per fet que a Catalunya es farà o s’intentarà organitzar un referèndum, i així apareix en les previsions d’organitzacions i mitjans internacionals, tot i que estan en espera de saber si serà acordat amb el Govern espanyol o si serà unilateral.
Tot i això, ha apuntat que la majoria esperen que el govern espanyol canalitzi una negociació perquè “a Europa s’entén que si els catalans, de manera consistent i àmpliament majoritària, reclama un vot, aquest vot deu produir-se”.
“Una democràcia consolidada ha de permetre un vot si així ho demana el poble, i si cal canviar un marc legal per permetre el vot, es canvia. El que no s’entén a l’exterior és que el Govern es tanqui davant de la petició d’un 80% dels catalans”, ha destacat.
Així, ha recordat que aquesta votació va poder fer-se al Regne Unit i el Canadà malgrat que els seus marcs legals no ho recollien, pel que van haver de trobar una “solució política” en els dos casos, i considera lògic que això passés a Espanya.
TC ALEMANY
Sobre que el Tribunal Constitucional (TC) alemany negui a Baviera un referèndum d’independència, Royo ha puntualitzat que el partit que ho demana representa un 2% dels vots, el que “no té res a veure” amb la situació a Catalunya, i està convençut que el govern alemany gestionaria de manera diferent el procés sobiranista català i l’oferiria una resposta política.
“No hi ha res comparable a nivell europeu de manera que està passant a Catalunya”, ha sostingut Royo, referint-se també al cas del Véneto a Itàlia.
Després d’un any de la presidència de Carles Puigdemont al capdavant de la Generalitat, ha assegurat que la seva frase ‘referèndum o referèndum’ ha transcendit a escala internacional, des d’on agraeixen que opti un altre cop per intentar acordar un referèndum amb el Govern central i no per implementar directament el mandat independentista sorgit de les eleccions del 27S.
“Això es percep i s’agraeix des de l’exterior, i ens legitima fins al punt que si aquest referèndum no ho permet l’Estat, ho puguem fer nosaltres”, ha subratllat.
Per a Royo, quantes més vegades es demani el referèndum, més quedes legitimat a escala internacional per decidir celebrar-ho malgrat no tenir el permís de l’estat.
També ha advertit de la necessitat que els partits catalans independentistes s’entenguin per evitar que la imatge del procés quedi tocada: “Si som incapaços d’anar units, a escala internacional ràpidament perdem posicions a l’agenda política i es perd interès a seguir l’actualitat catalana”.
“Seria molt lamentable, i és un dels principals perills que afronta el procés català”, ha tancat.