Josep Pedrals, Rosalia, Jordi Prat i l’investigador Eduard Batlle guanyadors del Premi Ciutat de Barcelona

  • També obtenen el guardó el director de teatre Jordi Prat i Coll, el poeta Josep Pedrals i el cinema Zumzeig, entre més

VilaWeb

ACN

31.01.2019 - 13:26
Actualització: 31.01.2019 - 15:31

La cantant Rosalía,   el director de teatre Jordi Prat i Coll, el poeta Josep Pedrals i el cinema Zumzeig són alguns dels guardonats amb els Premis Ciutat de Barcelona 2018, que atorga l’Ajuntament de Barcelona anualment amb l’objectiu de guardonar la creació, la investigació i la producció de qualitat realitzada a la ciutat per creadors o col·lectius que hi treballen o per institucions i organitzacions barcelonines que les promouen o les produeixen. També han estat premiats la cooperativa d’arquitectes Lacol, l’espectacle de circ ‘Rhumans’, el científic Ignasi Ribas, l’investigador Eduard Batlle i la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar, entre més.

En la categoria d’història, el premiat és Miquel Amengual Bibiloni per la seva tesi doctoral ‘La immigració francesa a l’àrea de Barcelona a l’època moderna (segles XV, XVI i XVII), basada en una recerca en fonts molt riques i a la vegada poc estudiades. En l’àmbit d’arquitectura i urbanisme, el premiat d’enguany és la cooperativa d’arquitectes Lacol pel projecte de la cooperativa d’habitatge La Borda. El jurat valora l’alta qualitat arquitectònica d’aquesta obra, que va ser fruit d’un procés col·laboratiu que planteja una alternativa efectiva a les lògiques imperants del mercat.

En arts visuals, el premi serà per HALFHOUSE, per l’encert en la renovació del seu projecte, on els artistes sempre tenen el protagonisme. Aquest col·lectiu ha refermat la seva ambició amb un nou impuls, marcat pel canvi de seu al barri de La Verneda, on s’han creat nous espais de treball i s’ha mantingut un excel·lent programa d’exposicions. Pel que fa a l’assaig, les ciències socials i les humanitats, el jurat ha premiat ‘El sueño de los mártires. Meditaciones sobre una guerra actual’, de Dardo Scavino. L’autor analitza la matriu ideològica del conflicte global entre l’imperialisme i el gihadisme.

En l’apartat d’audiovisuals, el premi ha anat a l’entitat Zumzeig Cinecooperativa per difondre el cinema d’autor nacional i internacional que no troba espai en les sales comercials. El doctor Ignasi Ribas és el guardonat en la categoria de ciències experimentals i tecnologia. Ribas és investigador científic del CSIC a l’Institut de Ciències de l’Espai i director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya. Se’l guardona pel treball ‘A candidate super-Earth planet orbiting near the Snow line of Barnard’s star’, publicat a la resvista ‘Nature’. En la categoria de ciències de la terra i ambientals, el premi és per a Marcos Fernández-Martínez, Jordi Sardans i Josep Peñuelas, per l’article ‘Global trends in carbon sinks and their relationships with CO2 and temperature’, publicat a la revista ‘Nature’.

En ciències de la vida, s’ha guardonat el doctor Eduard Batlle, professor ICREA a l’Institut de Recerca Biomèdica, pel seu treball publicat a la revista ‘Nature’, on explica el descobriment d’un nou mecanisme que permet a les cèl·lules de càncer colorectal evadir la detecció pel sistema immunològic i generar metàstasis. En matèria de circ, l’espectacle premiat és el ‘Rhumans’, de la companyia Rhum&Cia. El jurat valora que estan creant una peça paradigmàtica que obre una etapa en la recerca i la renovació de l’univers del pallasso, aportant noves capes de valor artístic i de pensament, sota un segell i expressivitat molt propis. També s’ha premiat la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar, en aquest cas en l’apartat de cultura popular i tradicional. Es guardona l’entitat per l’exposició ‘El Ingenio: l’aportació de Lluís Sabadell’.

També es fa menció especial a l’Any Nou Xinès organitzat per l’Associació Grup d’Artistes Huaxing. En la categoria de dansa el premiat és Salva Sanchis per la presentació de l’obra ‘Radical Light’. El jurat també fa una menció a Núria Guiu per la peça ‘Likes’. En disseny, el jurat ha reconegut la col·lecció ‘Level’, del joier Marc Monzó. En matèria d’educació s’ha reconegut el projecte ‘Patis coeducatius’, de Coeducació, que facilita la reflexió col·lectiva des de la perspectiva de gènere per transformar-la en accions educatives. Això es materialitza en la transformació de patis escolars, com la que s’ha fet a les escoles Drassanes i Baró de Viver.

En literatura en llengua castellana el premi és per a Mario Cuenca Sandoval, per l’obra ‘El don de la fiebre’. En català, s’emporta el guardó Josep Pedrals, per ‘Els límits’. En la categoria de mitjans de comunicació, el jurat reconeix el dossier ‘La guerra bruta de l’aigua’, publicat a La Directa. En l’apartat de música la premiada és la cantant Rosalía pel seu disc ‘El mal querer’. També es fa una menció a l’editorial Acantilado per la seva tasca continuada en benefici de la publicació i divulgació de la cultura musical. En teatre ha guanyat Jordi Prat i Coll per la seva posada en escena de ‘Els Jocs Florals de Canprosa’. En traducció en llengua catalana, la guardonada és Anna Soler Horta, per la traducció de l’obra ‘Austerlitz’, de W.G. Sebald.

L’acte de lliurament serà el 14 de febrer i estarà presidit per la batllessa de Barcelona, Ada Colau, i pel comissionat de Cultura, Joan Subirats. Estarà conduït per l’actriu Àgata Roca. Amb la direcció artística de Pep Salazar, Onionlab protagonitzarà una performance que combinarà la dansa amb l’art audiovisual, acompanyada per un projecte d’il·luminació dissenyat per Albadalejo. La cerimònia es vincularà al Festival Llum Barcelona 2019, que aquest any tindrà lloc entre el 15 i el 17 de febrer. El disseny de la imatge dels premis d’aquest any és obra de Frederiki Rifi, alumna de l’Escola Massana.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor