21.07.2017 - 02:00
|
Actualització: 21.07.2017 - 13:07
La consellera de Cultura, Participació i Esports del govern de les Illes, Fanny Tur, ensenyarà avui la fossa de sa Coma al conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, Raül Romeva. La fossa es troba a la platja de sa Coma, i sota l’arena es calcula que hi ha enterrats prop de quatre-cents milicians de la guerra del 36-39 morts en els fets del llevant mallorquí. Hom creu que la majoria eren milicians del Principat que es van enrolar a les ordres del capità Albert Bayo per a desembarcar a Mallorca i combatre les tropes franquistes l’agost del 1936.
Abans de la visita a la fossa de Sa Coma, Romeva es reunirà amb el vice-president, Biel Barceló, i amb el director general de Participació i Memòria Democràtica, Manel Santana, per a establir un acord de col·laboració entre els dos governs i planificar actuacions a la fossa. Les dues administracions volen treballar conjuntament per a dignificar els milicians morts el 1936 en el marc de la recuperació de la memòria històrica. A la trobada també hi anirà Mateu Puigròs, el batlle de Sant Llorenç, municipi on es troba la fossa.
El conseller d’Exteriors català compartirà la seva experiència en el desenvolupament del Pla d’Identificació Genètica i el Pla de Fosses d’actuacions en fosses de desapareguts durant la guerra i la dictadura franquista. Al Principat hi ha 503 fosses registrades, de les quals 235 estan confirmades i 268 són probables. El pla d’actuació d’enguany preveu accions en fosses i restes òssies a la superfície de l’Alt Pirineu i Aran, del Camp de Tarragona, de la Catalunya Central, de Girona, de Lleida i de les Terres de l’Ebre.