Romeva veu la negociació com l’única via per a resoldre el conflicte i evita parlar de desobediència

  • El candidat de Junts pel Sí argumenta que a Espanya, a Catalunya i a Europa els interessa dialogar

VilaWeb

ACN

15.09.2015 - 15:00
Actualització: 15.09.2015 - 17:56

El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, ha defensat la negociació com l’única via per resoldre el conflicte entre Catalunya i l’estat espanyol i ha evitat parlar de moment d’escenaris de desobediència. Ha argumentat que tant a Espanya com a Catalunya i també a Europa els interessa dialogar, perquè a ningú li beneficia l’actual situació. ‘No convé a ningú una situació permanent de tensió i conflicte, de despropòsits constants des del punt de vista jurídic, econòmic i polític com la que estem vivint amb les estructures de l’Estat’, ha apuntat. Romeva ha celebrat una roda de premsa amb Eduardo Reyes i Gabriel Rufián, de Súmate, per parlar precisament sobre les relacions amb l’Estat.

En una roda de premsa davant de les quatre columnes de Puig i Cadafalch, tot just davant de la plaça de Espanya, Romeva ha remarcat que ‘la voluntat de negociació ha estat sempre present’ per part de Catalunya, i continua estant ara en el full de ruta que s’ha marcat Junts pel Sí. ‘La voluntat és negociar i parlar. Com més clar i massiu sigui el resultat del 27-S, més dificultats tindrà l’Estat per negar-se a una negociació sobre el com’, ha apuntat. En demanar-li sobre una possible desobediència, s’ha limitat a dir que a partir del 27 ‘els escenaris són molt diversos i caldrà analitzar-los’.

Romeva ha posat en valor ‘l’interès comú de dues realitats i fins tot tres per trobar un acord, Espanya, Catalunya i també Europa’. En aquest sentit ha assenyalat que ara hi ha una ‘obsessió’ per dir que una Catalunya independent quedaria fora de tot, però ha opinat que això ‘no li interessa ni a Catalunya, ni a Espanya ni a Europa’. ‘És irresponsable i fora de tota lògica obsessionar-se amb blocar una negociació quan l’única opció per a resoldre això és una negociació’, ha reblat.

‘Engrandir les relacions amb Espanya’

I és que segons Romeva, l’objectiu és ‘normalitzar, construir i fins i tot engrandir les relacions entre Catalunya i l’estat espanyol’, perquè ‘no convé a ningú, no beneficia a ningú una situació permanent de tensió i conflicte’. En aquesta línia, ha negat que es vulgui ‘trencar’ amb Espanya, sinó ‘proposar una solució’, i ha assegurat que ‘el problema no és entre persones o entre societats, sinó que és un problema polític’. ‘El problema no és Espanya, és l’estat i la incapacitat de les estructures d’estat de preguntar i escoltar’, ha conclòs.

També ha reiterat que si hi ha una oferta de l’estat ‘caldrà escoltar-la, però sense saltar-se una prèvia, que és preguntar a la gent’. En tot cas, ha recordat que de moment ‘sobre la taula no hi ha res’.

En preguntar-li sobre la majoria en vots que reclama la CUP per fer qualsevol pas, Romeva ha constatat que ‘com més vots i més escons’ aconsegueixi la independència, ‘més ràpid i amb més garanties es podrà fer aquest procés’, però ha afegit que ‘començar a posar ara traves o dificultats a partir d’una xifra concreta pot suposar una confusió més que una solució’.

Sobre les declaracions de Francisco Rubio Llorente, ex vicepresident del TC, que ha apuntat a Ràdio Euskadi que si hi hagués una Declaració Unilateral d’Independència s’hauria de suspendre l’autonomia, Romeva ha lamentat que en lloc d’escoltar i d’entendre el que passa a Catalunya, es continuï amb el ‘discurs de la por’, i ha avisat que ‘això és molt poc seductor’ i només fa que convèncer més gent que té dubtes que no hi ha alternativa possible a la independència.

Acte amb Súmate

Juntament amb Eduardo Reyes i Gabriel Rufián, de Súmate, Romeva ha criticat per enèsima vegada els intents de dividir el poble català en funció del seu origen o de la llengua que parla, i ha garantit la igualtat d’oportunitats per a tothom en una Catalunya independent. Reyes ha assegurat que ell mai s’ha sentit estranger en terres catalanes tot i haver nascut a Còrdova, i ha subratllat que precisament ‘en honor al sacrifici, esforç i feina’ dels seus avis i pares perquè Catalunya sigui el que és avui, votaran a favor de la independència el proper 27-S. Rufián, per la seva banda, ha defensat que aquest procés ‘transcendeix qualsevol llengua’ i no va sobre que ‘ningú renunciï a la seva identitat, sinó sobre sumar una identitat més’.

Romeva ha evitat pronunciar-se sobre qui vol que guanyi l’europeu de bàsquet que s’està jugant aquests dies, i tampoc no ha volgut valorar les declaracions d’Artur Mas equiparant Pablo Iglesias amb José María Aznar i la ultradreta. ‘No ho he sentit i no opinaré’, ha dit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Més notícies

Fer-me'n subscriptor