Romeva: ‘Tot és impossible fins que passa, i llavors és irreversible’

  • El conseller d’Afers Exteriors defensa en unes conferències sobre Brexit i autodeterminació la capacitat d’adaptació de la UE

VilaWeb

Redacció

29.05.2017 - 21:50
Actualització: 29.05.2017 - 21:51

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha afirmat que tot és impossible fins que passa i llavors és irreversible. En l’obertura de la conferència ‘Sobirania i autodeterminació en temps de Brexit’, organitzada pel Diplocat i la UPF, el conseller ha remarcat la capacitat d’adaptació que ha demostrat la Unió Europea durant la història per a respondre a la voluntat dels ciutadans. Romeva ha avisat que el sorgiment de nous i petits països com una possible Catalunya o Escòcia independents no ha d’espantar a ningú, sinó que es pot veure com una oportunitat.

El conseller d’Afers Exteriors ha destacat la importància de construir una identitat europea que provingui de la voluntat de viure junts però basada en la tria en llibertat i no la imposició. Romeva ha advertit que el Brexit, per exemple, no és la causa dels problemes de la UE, sinó un símptoma de la seva crisi d’identitat.

‘Europa continua operant com un club d’estats, i per a mi això ja no és una opció. Aquest projecte ha fracassat, pot evolucionar, però com a tal ja no funciona’, ha assegurat, i ha avisat als líders europeus i espanyols que no es pot esperar sempre que els problemes es resolguin ‘per l’aparició de l’esperit sant en l’últim minut del partit’.

El conseller ha lamentat que els ciutadans perceben unes institucions opaques on és difícil veure qui pren les decisions i on, moltes vegades, es deixen de banda els actors socials i institucionals més propers als ciutadans. Segons Romeva, la crisi de la UE no és només econòmica o institucional sinó també democràtica. ‘Aquest és el debat que hem de posar sobre la taula’, ha remarcat.

‘Els governs haurien d’actuar d’acord amb les demandes de la població, d’acord amb el seu mandat’, ha indicat, insistint que els executius, tant d’àmbit europeu com català, han de respondre als mandats democràtics que els pobles els donen.

Michael Keating: ‘Els estats no interferiran’
La conferència del conseller Romeva s’ha fet en el marc d’unes jornades sobre Brexit i Autodeterminació en què també ha participat el catedràtic de Ciència Política de la Universitat d’Aberdeen, l’escocès Michael Keating. En declaracions a l’ACN, Keating ha advertit que l’exemple d’Escòcia i el Regne Unit del 2014 probablement ja no és un exemple per a Catalunya perquè el govern de Londres diu ara que Escòcia no pot fer un referèndum.

‘Res s’ha resolt al nostre país, com tampoc al vostre’, ha indicat Keating, assenyalant que el govern britànic s’està fent enrere en el principi de l’autodeterminació perquè diu que només es pot fer el referèndum quan el parlament de Westminster ho decideixi. Keating ha afirmat que si Catalunya tira endavant amb un referèndum unilateral la resta d’estats membres de la UE ‘seguiran al govern espanyol’.

‘Els altres estats europeus diran que els catalans i els espanyols ho han de resoldre entre ells i que ells acceptaran la solució que assoleixin’, ha indicat. Preguntat sobre les tensions entre el govern català i l’espanyol, Keating ha dit que cal posar les coses en context i que la situació és molt diferent a la de Bòsnia, Xipre o altres llocs on realment això és molt difícil. ‘Aquí teniu un debat polític entre Catalunya i Espanya, però ningú no s’està morint, es resol democràticament’, ha dit.

Amb tot, també ha avisat els catalans que no idealitzin el Regne Unit perquè ‘fins fa poc la gent es matava a Irlanda del Nord’. ‘La noció que teniu aquí és que al Regne Unit tots som pacífics i demòcrates i reconeixem l’autodeterminació, i no és veritat, és un problema vagis on vagis’, ha conclòs.

A les jornades, presentades pel secretari general del Diplocat, Albert Royo, també han participat la professora de Dret Internacional de la Universitat Autònom de Madrid, Jessica Almqvist i el catedràtic de Dret Internacional a la Universitat Catòlica de Leuven, Jan Wouters. El catedràtic de Ciència Política a la UPF i director de l’IBEI, Jacint Jordana, ha estat el moderador.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor