Romeva diu que Catalunya no ‘esperarà per sempre’ que l’estat espanyol s’avingui a negociar la independència

  • El conseller d'Afers Exteriors explica a l'agència de notícies d'Itàlia que 'no volem un conflicte permanent amb Espanya, però volem negociar sobre la base dels principis de respecte mutu i igualtat'

VilaWeb
ACN
15.04.2016 - 17:51

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, remarca en una entrevista amb l’agència de notícies pública d’Itàlia (ANSA), que Catalunya ‘no esperarà per sempre’ que el govern espanyol decideixi negociar la independència. ‘La gent vol decidir el seu propi futur i no esperarem per sempre’, indica en una entrevista que ANSA li va fer aquesta setmana aprofitant el viatge ‘informal’ de Romeva al país transalpí.

Romeva es mostra plenament disposat a ‘cooperar’ amb el govern espanyol i subratlla que la Generalitat no vol un conflicte permanent amb l’estat espanyol: ‘Però volem negociar sobre la base dels principis de respecte mutu i igualtat’. Segons ell, si continua la negativa al diàleg per part del govern espanyol sobre la convocatòria d’un referèndum sobiranista, s’haurà de fer ‘alguna cosa’.

El 80% dels catalans vol un referèndum, recalca, que afegeix que, tot i que la Constitució espanyola no reconeix el dret a l’autodeterminació, ‘no impedeix que Catalunya voti’. I afegeix: ‘Legalment res ho impedeix. L’ideal és el que va passar a Escòcia, però a Espanya no tenim a David Cameron.’

El principal problema, segons diu, és l‘absoluta manca de diàleg’ amb el govern de Madrid, que ‘fa orelles sordes a parlar, dialogar i obrir negociacions’. ‘Les propostes que rebem tendeixen a reduir l’autonomia’, respon quan el periodista li pregunta si acceptarien un tracte que inclogués més autonomia per a Catalunya.

Com a europeista convençut, defensa que Catalunya continuï formant part de la construcció de la Unió Europea, tot i que s’ha mostrat crític amb la direcció que està assumint des de fa diversos anys la Comissió. ‘Cal recuperar la idea dels pares d’Europa com Altiero Spinelli i Jean Monnet‘, assenyala.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor