Romeva defensa que la via unilateral pot ser legítima per trencar la constitució

  • El conseller d’Afers Exteriors creu que la situació catalana 'no es pot estudiar tan sols des d’una perspectiva de la seva pertinença actual a l’estat'

VilaWeb
Redacció
06.07.2016 - 15:17
Actualització: 06.07.2016 - 16:05

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha defensat que ‘les vies democràtiques unilaterals, acompanyades per una mobilització popular intensa, sostinguda i perllongada, poden superar legítimament les barreres constitucionals’. Així ho ja dit en el marc de la inauguració de la jornada dedicada a ‘La Justícia de la Secessió’, organitzada pel Centre d’Estudis de Temes Contemporanis adscrit al Departament. A més, Romeva ha afirmat que ‘la situació catalana no es pot estudiar tan sols des d’una perspectiva de la seva pertinença actual a l’estat espanyol, sinó dins d’un ordre global en constant transformació’. I en aquest sentit, ha apostat per transcendir els debats públics ‘excessivament simplificats’ i obrir un nou debat aprofundint en els conceptes de moralitat, justícia, democràcia, pacifisme i efectivitat.

Romeva ha constatat que ‘les secessions unilaterals són actes rupturistes’ i ha reivindicat les vies democràtiques unilaterals després que les vies ‘negociades i constitucionals’ siguin ‘sistemàticament negades’. En aquest context, el conseller ha afegit que una nació es pot erigir com a poble constituent i apoderar-se per formular ‘noves bases de convivència’.

Així ho ha defensat en la inauguració d’una jornada que vol ser un espai de trobada d’experts acadèmics per reflexionar sobre la justícia i la legalitat de la secessió. Els ponents que han participat són: la professora de la Universitat Pompeu Fabra i Graduate Institute of International and Development Studies a Ginebra, Dra. Neus Torbisco; el professor titular de Filosofia Moral i Política i director de la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la Universitat de Girona, Dr. Joan Vergés; el professor agregat de Dret Constitucional de la Universitat Pompeu Fabra, Dr. Héctor López; el doctor en dret i membre de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, Dr. Marc Sanjaume, i l’autor del llibre ‘Justícia i Legalitat de la Secessió’ i també membre l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, Dr. Pau Bossacoma.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor