16.05.2017 - 11:04
BARCELONA, 16 (EUROPA PRESS)
El conseller d’Assumptes i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva, ha instat aquest dimarts a abordar “la construcció de la pau a través dels pilars sòlids de la memòria col·lectiva”, des de la perspectiva de gènere.
Ho ha dit en l’obertura de la trobada internacional de memòria ‘Exili i gènere’ en la qual també han intervingut la cònsol general de Colòmbia, Diana Rocía Celis Mora, i el cònsol general del Salvador, Francisco Altschul.
Per a Romeva l’aspecte del gènere és necessari per entendre la “transformació del sistema”, i ha afirmat que cal abordar-lo com una oportunitat, més enllà que forma part de les obligacions de les comunitats internacionals.
El conseller ha definit la jornada com un “exercici col·lectiu de reflexió i per afrontar la memòria històrica” des d’aquests dos aspectes –gènere i exili–, i ha destacat l’obligació d’entendre les diàspores que s’esdevenen a dia d’avui a altres comunitats del món.
“En moments molt diferents de la història hi ha hagut repressions i passats dolorosos, que molts cops segueixen en el present i condicionen el futur”, ha dit i ha raonat que la trobada internacional pretén reconstruir ponts per abordar aquest futur.
Ha lamentat el retard amb el qual s’ha abordat l’assumpte de la memòria històrica a Catalunya, ja que “s’ha mirat d’institucionalitzar la desmemòria”, i ha destacat la tasca del Govern per revertir aquesta tendència.
“Hi ha una necessitat del dret col·lectiu de compartir i reconstruir la memòria col·lectiva” i alhora de construir la política exterior, basada en la sinergia, la cooperació i la complicitat de recuperar el passat.
En pro d’aquesta cooperació, el conseller d’Exteriors ha apostat per posar “la memòria sota la llum els taquígrafs” com a fórmula per afrontar situacions de conflicte que hi ha a altres parts del planeta.
Altschul ha explicat com en la memòria del Salvador tant les comunitats indígenes com el paper de les dones en la societat han estat invisibilitzades: “Si no entenem el paper de la dona en la societat no entendrem la societat”.
Mora ha incidit en la necessitat d’avançar en el procés de pau que viu Colòmbia a través dels conceptes de resolució, reconstrucció i reconciliació, ha cridat a aprendre de les experiències internacionals i ha agraït el suport internacional en aquest sentit: “El suport internacional que dona Catalunya és fonamental”.
CINEMA DOCUMENTAL
La jornada contínua amb l’exposició d’experiències del Memorial Democràtic, l’Associació Catalana d’Expresos Polítics, l’Arxiu Històric de la Policia Nacional de Guatemala i el Museu de la Paraula i la Imatge del Salvador, entre d’altres.
Al llarg de la tarda hi haurà una conferència sota el títol ‘Gènere i Exili’ amb experiències d’Espanya, el Regne Unit, Alemanya i l’Equador, i una altra amb el nom ‘Gènere i Colòmbia’ que comptarà amb tres entitats colombianes que han abordat la memòria des de la perspectiva de gènere.
A més, han organitzat la mostra de cinema documental ‘Memòria: una aliada per a la pau’ als cinemes Texas de Barcelona sobre experiències de recuperació de la memòria històrica a Catalunya, Colòmbia, Guatemala i El Salvador.