Romania.- Mobilització generalitzada a Romania contra el decret que suprimeix delictes per corrupció

  • El màxim òrgan de control judicial de Romania ha anunciat aquest dimecres que presentarà un recurs als tribunals contra el decret del Govern que despenalitza diversos delictes de corrupció, una mesura que ha provocat protestes i per la qual l'oposició ha avançat que presentarà una moció de confiança. El president del país també ha expressat el seu rebuig.

VilaWeb

Redacció

01.02.2017 - 17:46
Actualització: 03.02.2017 - 02:19

BUCAREST, 1 (Reuters/EP)

El màxim òrgan de control judicial de Romania ha anunciat aquest dimecres que presentarà un recurs als tribunals contra el decret del Govern que despenalitza diversos delictes de corrupció, una mesura que ha provocat protestes i per la qual l’oposició ha avançat que presentarà una moció de confiança. El president del país també ha expressat el seu rebuig.

El decret, revelat pel Govern liderat pels socialdemòcrates del primer ministre Sorin Grindeanu després d’arribar al poder aquest mes, ha generat fortes crítiques i grans protestes als carrers de Romania des de la caiguda del comunisme al país el 1989.

Més de 10.000 persones es van manifestar davant de la seu del Govern a Bucarest a última hora de dimarts després de l’aprovació de la mesura en consell de ministres. Unes 2.000 més s’han concentrat aquest dimecres al matí al crit de “rates”. Per a aquesta tarda està prevista una manifestació més.

D’aplicar-se, el decret suposaria, entre altres coses, la despenalització dels delictes d’abús de poder en els quals hi hagi implicades xifres inferiors a 200.000 leus (menys de 44.000 euros).

Això posaria fi a l’actual judici en curs contra el líder dels socialdemòcrates Liviu Dragnea, que està acusat d’usar la seva influència política per aconseguir salaris estatals per a dues persones que van treballar a la seu del seu partit entre 2006 i 2013. Desenes de diputats i alcaldes en tots els partits es beneficiarien del decret. “No entenc què els preocupa als manifestants”, va dir Dragnea dimarts.

El president del país, Klaus Iohannis, ha participat en una reunió d’emergència del màxim òrgan de la magistratura, el Consell Superior de Magistrats (CSM), la presidenta del qual, Mariana Ghena, ha anunciat que presentarà un recurs davant del Tribunal Constitucional al llarg del dia.

“El problema és que un no pot actuar de la manera que ho ha fet el Govern en un país amb Estat de dret, que és el que Romania és i vol seguir sent”, ha declarat Iohannis. Segons informa l’agència romanesa ‘Agerpress’, el president ha enviat una carta demanant al Govern que doni marxa enrere al seu decret, aprovat un dia abans que el nou Parlament iniciés les seves sessions.

Iohannis també ha indicat que el Defensor del Poble, Victor Ciorbea, podria recórrer davant del Tribunal Constitucional la mesura de l’Executiu, després de reunir-se amb aquest, segons l’agència. “La meva esperança és que demà o demà passat prendrà la decisió correcta i notificarà el Tribunal Constitucional”, ha afirmat.

MOCIÓ DE CENSURA

Tot i així, el Partit Nacional Liberal (PNL) i la Unió Salvar Romania (USR) han presentat aquest dimecres una moció de censura contra el Govern per intentar “legalitzar el robatori a Romania”.

La líder interina del PNL, Raluca Turcan, ha subratllat que el país es troba en un moment decisiu i ha confiat que “tots els ciutadans de bona fe abonin” el pas donat per l’oposició “a l’espai públic”.

Alhora, segons recull ‘Agerpress’, ha confiat que “tots els parlamentaris que creuen en la supremacia de la llei, que tenen bona fe i respecten els ciutadans aprovin aquesta moció de censura”. Turcan ha defensat que “aquesta és la solució legal i institucional per a la renúncia del Govern i la celebració d’eleccions anticipades”.

El Govern de Grindeanu gaudeix d’una còmoda majoria al Parlament, per la qual cosa s’espera que superi la moció, que caldria votar en algun moment de la setmana que ve.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor