31.05.2017 - 17:52
Els guardons estan dotats amb 50.000 euros cadascun i reconeixen joves investigadors
BARCELONA, 31 (EUROPA PRESS)
L’investigador de l’Institut de Ciències Fotòniques de Barcelona (Icfo), Romain Quidant, i l’investigador del Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars (CNIC), Borja Ibáñez, han estat premiats amb el I Premi a les Ciències i Enginyeria i el XII Premi a la Investigació Biomèdica, respectivament, que atorga la Fundació Banc Sabadell.
Els premis han estat presentats aquest dimecres en un esmorzar informatiu pel president de la Fundació Banc Sabadell, Miquel Molins; l’exconseller Andreu Mas-Colell; el president del Jurado, Lluís Jofre, i els també membres del Jurat, Jordí Camí -director de la Fundació Pasqual Maragall– i Eduard Batlle –premiat el 2010–.
Ibáñez (Madrid, 1975) ha estat premiat per la seva contribució en la lluita contra les malalties caradiovasculares, que ara se centra en una teràpia que redueix en un 25% les lesions cardiovasculars després de sofrir un infart, i Quidant (Dijon, França, 1975), per les seves aportacions en el camp de la nanofotònica, entre les quals destaquen unes ‘nanopinces’ de llum que “atrapen” molècules per modificar-les, segons l’investigador.
L’investigador de l’Icfo ha destacat l'”important reconeixement professional que suposa” el guardó, ja que els científics no sempre reben el reconeixement de la societat, i ha destacat el valor profund de fer arribar la ciència a la ciutadania, i el del CNIC ha donat les gràcies per la confiança i ha traslladat l’orgull que suposa rebre un premi així.
Els premis, que es lliuraran l’11 de juliol a la seu del Banc Sabadell a Sant Cugat del Vallès (Barcelona) i han rebut 41 candidatures el de Ciències i 58 el de Biomedicina, estan dotats amb 50.000 euros cadascun i cerquen reconèixer la trajectòria de joves investigadors en el camp de la biomedicina i les ciències de la salut, les ciències i l’enginyeria residents a Espanya.
TRACTAMENT PER A L’INFART
En declaracions als mitjans, Ibáñez ha explicat que el seu grup d’investigació està preparant l’ampliació d’un assaig clínic amb 1.500 pacients sobre una teràpia preventiva que consisteix en una injecció en sofrir un infart agut de miocardi, que redueix en un 25% els danys sobre el múscul cardiovascular, la qual cosa pot arribar a reduir la mortalitat entre un 15 i un 20%.
Segons el cardiòleg, quan un pacient té un infart veu reduïda la seva mobilitat, té limitada l’activitat física i és una càrrega per al sistema sanitari pels reingressos i els tractaments, per la qual cosa aquesta teràpia preventiva –que bloqueja els receptors d’adrenalina intravenosa– que s’administra en la mateixa ambulància “pot millorar la qualitat de vida dels pacients”.
El científic ha advertit que si es continua amb la progressió dels casos d’insuficiència cardíaca, es pot donar la paradoxa que el 2025 existeixin tractaments molt eficients però “que no tots els pacients els puguin pagar”, i ha reivindicat posar el focus sobre la prevenció.
La investigació de Quidant versa sobre una ‘nanopinça’ òptica que permet atrapar objectes molt petits i manipular-los, com una molècula, “de forma no invasiva” solament amb la força de la llum, la qual cosa pot ajudar a millorar el coneixement a escala molecular.
Una altra línia d’estudis se centra en un laboratori integrat en un tros de dispositiu de pocs centímetres amb funcions de laboratori analític que amb una gota de sang detecta un biomarcador per prevenir malalties.
El Premi a les Ciències i l’Enginyeria s’ha convocat aquest any per primera vegada amb la col·laboració del Barcelona Institute of Science and Technology (Bist), presidit per Andreu Mas-Colell.