Puig i Vilallonga recorden els intel·lectuals catalans refugiats durant l’exili republicà al Roissy-en-Brie

  • Els consellers de Cultura presideixen l'acte, conjuntament amb el batlle del municipi francès

VilaWeb

ACN

28.10.2019 - 18:02
Actualització: 28.10.2019 - 21:48

Roissy-en-Brie ha descobert avui una placa d’homenatge a la vintena d’intel·lectuals i escriptors catalans exiliats que s’hi van refugiar entre el 1939 i 1940, gràcies a les gestions de Francesc Trabal i Miquel Joseph, per encàrrec de l’aleshores conseller de Cultura, Carles Pi i Sunyer. La consellera, Mariàngela Vilallonga, i el conseller Lluís Puig s’han desplaçat fins aquest municipi proper a París. Vilallonga ha proclamat: ‘La memòria també és un pilar essencial per poder bastir allò que som avui dia: persona i comunitat; ciutadans i República’.

Amb la col·locació d’aquesta placa a Roissy-en-Brie, a la regió d’Illa de França (París), el municipi vol retre homenatge a una vintena d’intel·lectuals i escriptors catalans exiliats, com Mercè Rodoreda, Pere Calders, Armand Obiols, Joan Oliver, Agustí Bartra, Avel·lí Artís Gener, Anna Murià, Domènec Guansé o Francesc Trabal, entre altres.

Tots ells van trobar refugi a l’actual seu de l’ajuntament del municipi, que era aleshores el castell de Roisst-en-Brie. Construït el segle XVII i adquirit per l’empresari de cinema Charles Morand Pathé el 1913 , funcionava d’ençà del 1937 com un alberg juvenil.

El primer pis i la mansarda eren ocupats per la família Trabal, Mercè Rodoreda, Anna Murià i Armand Obiols. En un edifici annex, el ‘château d’eau’, s’hi allotjaven Pere Calders i Enric Cluselles. Aquest darrer recorda la seva estada com unes vacances, de la mateixa manera que Guansé, que el descrivia com un lloc admirable, ‘tant per una temporada de descans, com per al treball intel·lectual’. Anna Murià, per contra, opinava que la vida allà ‘no era tan idíl·lica com podia semblar’; Benguerel va escriure que se sentien aïllats del món: ‘això és molt bonic, però tenim la sensació que no vivim, sinó ficats en un bany de parèntesis’.

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, acompanyada del batlle de Roissy-en-Brie, François Bouchart, ha participat en l’acte de presentació de la placa en memòria del grup d’intel·lectuals, que es van refugiar al municipi durant uns 14 mesos, des de l’abril 1939 fins al juny 1940, al castell que avui acull l’ajuntament de la ciutat.

La consellera de Cultura, en la seva intervenció durant l’acte, ha remarcat que recuperar ‘la memòria és un exercici difícil de practicar, ja que molt sovint la memòria suposa el dolor del record i remetre’s a moments difícils de la història’. No obstant, ha proclamat que ‘la memòria també és un pilar essencial per poder bastir allò que som avui dia: persona i comunitat; ciutadans i República’.

El batlle de Roissy-en-Brie, François Bouchart, també ha volgut sumar-se l’acte destacant, en el moment de la descoberta de la placa, que aquesta commemora un acte que ‘va marcar l’hospitalitat de França i de la vila Roissy-en-Brie en particular’.

A la trobada, també hi ha estat present el conseller Lluis Puig, que ha viatjat a París per afegir-se a l’acte en qualitat de director del Programa per al desenvolupament de projectes culturals d’àmbit internacional. També han participat en l’acte de descoberta de la placa la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech; el delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a França, Daniel Camós, i el director del Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera, Alfons Quera.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor