Què és RodaMots, la web que hi ha darrere el Paraulògic?

  • El Paraulògic neix d'una web que fa molts anys que treballa pel català · Repassem la història de RodaMots i el seu creador, Jordi Palou

VilaWeb

Text

Jordi Badia i Pujol

05.01.2022 - 02:00
Actualització: 06.07.2022 - 09:34

A partir d’avui VilaWeb integra el Paraulògic, el joc de llengua que s’ha fet tan conegut aquests dies. Darrere aquest joc hi ha la feina dels programadors de Softcatalà Pere Orga i Jaume Ortolà, però sobretot hi ha la idea i l’impuls de Jordi Palou, creador de RodaMots, el butlletí i la pàgina web que treballen en favor del català d’ençà de fa vint-i-tres anys. Potser molta gent no n’havia sentit parlar fins ara, però la tasca de Palou i RodaMots ha estat incessant durant tot aquest temps.

RodaMots: cada dia un regal

RodaMots és un butlletí en què els subscriptors reben cada dia, de dilluns a divendres, una paraula o expressió catalanes. El primer mot es va trametre el dia 2 de març de 1999, aviat farà vint-i-tres anys. El nom del butlletí és Cada dia un mot i conté la definició o definicions del terme o expressió, un exemple aclaridor, l’etimologia –no sempre, però sovint– i un fragment d’un escriptor o dos on es pot llegir el mot del dia. El creador d’aquest butlletí és Jordi Palou, que es va inspirar en un de semblant en anglès, A Word a Day. Ell mateix presenta Cada dia un mot com un plagi, tot recordant que aquest terme, “plagi”, prové del llatí plagium, que vol dir ‘robatori d’esclaus d’altri, segrest’. Ho explica així: “L’esclau de ‘Cada dia un mot’ es diu A Word A Day. El vaig conèixer un dia d’hivern del 1999, quan una amiga i subscriptora d’aquell servei, la Judy Rohrer, m’hi va subscriure. Per agrair-li el gest, vaig decidir enviar-li una paraula cada dia en català: aquí va començar tot.”

El logotip del Paraulògic s’inspira en el de RodaMots, tots dos creats per la il·lustradora Mònica Ramoneda.

Unes xifres que fan rodar el cap

Tot i que la idea de RodaMots és molt llaminera, durant els primers anys aquella llista de correu va tenir un creixement molt minso. La batzegada forta la va fer l’any 2004, quan Palou va crear la web www.rodamots.com (vegeu-ne una mostra). A la nova web, hi va emmagatzemar tots els mots enviats durant aquells cinc primers anys i, alhora, va començar a emprar un nou sistema de tramesa dels missatges als subscriptors. Immediatament, va recollir el fruit d’aquest canvi: si en els primers cinc anys havia acumulat tan sols 275 subscriptors, el 2004 –en un sol any– va atènyer la xifra de 3.500. I aquell creixement ja no es va aturar: el 2008 arribava a 10.000 subscriptors i el 2009, any del desè aniversari, ja en tenia 14.000. Avui n’hi ha més de 25.000 i és un dels butlletins més populars en llengua catalana.

A la web s’hi emmagatzemen tots els mots enviats i comentats durant aquests vint-i-tres anys, ordenats alfabèticament o bé cronològicament, per data de publicació. És un autèntic banc de dades, car hi podeu trobar mots de tots els temes (més de 100) i cites de molts, moltíssims autors (vora 350). En total, el nombre de mots tramesos, aplegats a la web, passa de 5.000.

Jordi Palou, un devot de Pla i admirador de Cuixart

El factòtum de RodaMots i del Paraulògic, Jordi Palou, va néixer a Barcelona el 1966. És politòleg, però avui fa de traductor. Va viure un any a Hong Kong i sis als Estats Units. És autor de tres llibres: RodaMots: deu anys fent ‘Cada dia un mot’ (Empúries, 2009), amb Pau Vidal; Els 100 refranys més populars (Cossetània, 2013), amb Víctor Pàmies, llibre del qual és a punt de publicar-se la sisena edició; i Els mots (t)robats (Xarxa de Mots, 2019).

L’empremta de Palou, naturalment, es nota en la tria de cites de RodaMots. La seva passió per Josep Pla és franca i sense prevencions: “Si fos per mi –deia el 2009–, només enviaria mots amb exemples trets de Pla. No ens l’acabaríem… Un dels secrets de Pla és la immensa, profusa riquesa de vocabulari.” Avui Josep Pla ja acumula 319 cites a la web. A molta distància, hi ha Mercè Rodoreda (149) i Joan Francesc Mira (143). També superen el centenar de cites Joan Sales (130), Montserrat Roig (125), Isabel-Clara Simó (116) i Enric Valor (102).

Els dos llibres de Palou-RodaMots es van publicar amb motiu dels aniversaris rodons de la web. RodaMots. Deu anys fent ‘Cada dia un mot’ va sortir el 2009, amb motiu del desè aniversari. És un llibre fet amb l’ajut de Pau Vidal i amb pròleg de Roger de Gràcia, que poc abans havia presentat el programa Caçadors de paraules a Televisió de Catalunya. El llibre conté una tria dels mots publicats i enviats durant el primer decenni de vida de RodaMots, amb observacions afegides (“L’escreix”), que sovint contenen una informació filològica ampliada, però que ara i adés són comentaris molt interessants dels subscriptors.

El 2019, amb motiu del vintè aniversari de la web, Palou va editar Els mots (t)robats, amb un pròleg exhaustiu i rigorós de Joan-Lluís Lluís. És una obra feta gràcies a un micromecenatge: vora 450 subscriptors van pagar per fer-la possible. Però el llibre és una gran pensada sobretot pel contingut, que és explicat així a la introducció: “Aquest llibre recull els mots enviats per RodaMots entre el 16 d’octubre del 2017, quan Jordi Cuixart i Jordi Sànchez van anar a declarar a l’Audiència Nacional espanyola i tot d’una van ser preventivament enviats a la presó, i l’1 de març del 2019, en el vintè aniversari de RodaMots, llavors que els Jordis acumulaven 500 nits a la presó –sempre preventiva, això sí.” I tot seguit Palou explica que Jordi Cuixart és subscriptor de RodaMots de fa molts anys i que, com que a la presó no té accés a internet, s’estronca la possibilitat de llegir el mot diari. I aquesta és la raó del títol: “Si els mots robats fan referència als que li han impedit rebre a Jordi Cuixart en aquest temps, els mots trobats són els que (re)trobem aquí aplegats, i que podeu (re)llegir també a la web.”

Més enllà de RodaMots: la Xarxa

RodaMots pertany a l’associació Xarxa de Mots, que ha promogut un seguit d’iniciatives que podem trobar i llegir a internet. Per començar, quatre portals dedicats –és clar– a Josep Pla: una tria de texts breus; el Quadern de notes vistes, amb la col·laboració de la Fundació Josep Pla; el bloQG, amb motiu dels noranta anys del Quadern gris; i el bloQG 100, l’edició més recent del Quadern gris en format de bloc amb motiu del centenari. Aquestes webs sobre Pla són una iniciativa de Ramon Torrents i Jordi Palou.

Hi ha també dos reculls de Joan Francesc Mira: Tria de textos i Punt de Mira; les Cartes a Màrius Torres de Joan Sales; el llibre Els darrers dies de la Catalunya republicana, d’Antoni Rovira i Virgili, i dos llibres més en format de bloc: les Cartes a Màrius Torres, de Joan Sales, i Els darrers dies de la Catalunya republicana, d’Antoni Rovira i Virgili.

RodaMots a l’abast

Fer-se subscriptor de RodaMots és molt fàcil: entreu en aquesta pàgina i ompliu el formulari que hi trobareu.

També podeu seguir RodaMots a les xarxes: els trobareu a Twitter i a Instagram.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor