28.06.2024 - 21:40
|
Actualització: 28.06.2024 - 21:43
N’hi ha que, de trens, ara mateix no en poden sentir a parlar perquè l’entrebanc més gran cada dia és arribar a l’hora a la feina amb aquest transport. Però n’hi ha uns altres que sense el ferrocarril i tots els entusiastes d’aquesta manera de viatjar tindrien un gran buit a la vida, com ara la família Casas Garrell, propietària de la botiga Rocafort Modelisme, al número 436 de la Gran Via de les Corts Catalanes de Barcelona. Joan Carles Casas i Maria Teresa Garrell, amb la seva filla Cristina, donen vida a una exposició colossal de màquines i vagons de tren, però també d’avions, vaixells i cotxes de tots els temps. Juntament amb Joan Ginesta, han proveït la ciutat de Barcelona d’una meca per als amics del modelisme. L’art de la construcció de models, maquetes i figures a escala té en aquest negoci familiar cent vuitanta metres quadrats de recreació del paradís del transport en miniatura.
Hi trobem reproduccions de trens reals de totes les èpoques, que identifiquem amb escenes de cinematogràfiques i diferents continents. També hi ha els avions a petitíssima escala de conegudes companyies d’aviació, vaixells de vela i els automòbils que han ajudat a escriure la història del turisme i les comunicacions a tot el món. Fer una passejada per la gran exposició de peces de tots aquests mitjans de transport ja és un gran entreteniment. Però, la veritable imaginació, la desperta cada joc de muntatge que hi trobem. Aquesta botiga és una gran crida a la creativitat i l’enginy per a gent de totes les edats. “A partir de tres o quatre anys, ja tenim jocs amb plastilina, Lego de peça gran i lots de fusta per a fer les primeres construccions”, explica Cristina Casas. Va créixer entre peces que van donant forma i sentit a maquetes i diorames que fan viure una gran afecció que el seu pare, Joan Carles Cases, i el pare d’aquest, ja tenien de petits. I a partir d’aquesta forta atracció han arribat a ser referents per a més gent amb aquest gust per l’art de muntar petits trens i tot allò que és necessari per a fer-los circular en entorns que recreen pobles i ciutats amb estació de tren.
Origen en una llibreria i papereria
Tot va començar l’any 1966 en una papereria-llibreria, al carrer de Rocafort, que van obrir Casas i Garrell. Ell, fruit del seu interès pels trens, hi va començar a fer portar revistes de temàtica ferroviària, llibres i vídeos de filmacions de trens. A casa seva, d’ençà que era petit sempre hi va haver una maqueta de tren. “Els meus pares eren masovers al Baix Llobregat i al graner on guardàvem els sacs amb els productes de pagès el meu pare em va fer una maqueta de tren”, explica. En aquella zona de Bellvitge on vivien, enmig de camps, també podien veure passar els trens reals. “A la llibreria vam arribar a tenir cinc-cents títols de tot això”, recorda Joan Carles Casas.
A poc a poc, aquella singularitat editorial va anar guanyant espai a la botiga, fins que van tenir l’oportunitat de llogar un local de davant i el van dedicar plenament al món dels trens i la seva literatura. I aquell reclam anava fent-se com més anava més gran, fins que van acabar deixant el negoci de la papereria i els altres llibres per dedicar-se de ple al modelisme de trens i més transports. L’any 2002 van fer el trasllat al local de la Gran Via, 436, on ara fa vint-i-dos anys que serveixen tot allò que cal per a recrear circuits ferroviaris i recrear-se posant trens a circular en petits espais per on també passa moltíssima imaginació.
Al fons de la botiga, hi ha una maqueta que recrea una estació de tren en què no falta cap detall. I ja en l’espai de magatzem –al fons a la dreta–, hi ha una recreació encara més gran d’un circuit ferroviari que ens fa viatjar per una estesa fenomenal de petits detalls. S’hi veu la muralla de Nuremberg, una plaça amb la recreació d’un dia de mercat popular, una banda de música que amenitza el moment, la reproducció d’un ajuntament, el parc de bombers amb els efectius a punt per a sortir, gent ocupada en diferents oficis, tota una vida ben real en miniatura que, tot i que no és part exhibida a la botiga d’accés a tothom, ens poden ensenyar si ho demanem.
Serà la millor inspiració per a qui vulgui posar la creativitat a prova i passar el temps recreant estacions de tren, pistes d’aterratge d’avions, circuits de carreres de cotxe o embarcacions navegant en entorns idíl·lics.
En aquesta botiga, hi és tot per a fer-se una casa de joguines. Hi ha els maons i pintura per a donar-hi el color que vulguem, llambordes per a fer el paviment dels carrers i places. “Ara és una afició més cara que abans, pels preus dels materials, i per a la qual es requereix molta paciència, perquè es posen moltes hores per a cada construcció. La fusta s’ha de pintar, s’han de muntar peces i després s’ha d’embellir tot”, explica Casas. “La qüestió, però, és començar a fer maquetes.”
Entre els clients hi ha grans afeccionats que així ho van fer, van començar de petits i ara, a cinquanta anys, ja tenen unes quantes màquines. “I després hi ha els col·leccionistes. Tot i que cada vegada són menys, encara en tenim que venien a la llibreria”, explica. L’espai és l’altre gran obstacle per als col·leccionistes. “Moltes vegades és més l’espai que no pas els diners, el condicionant per a continuar amb una afició com aquesta”, diu el propietari d’aquest paradís del transport en miniatura.
La filla, Cristina Casas, s’encarrega de tot allò que és de muntatge. Això inclou jocs de construcció de cases, i també de monuments, en fusta o en cartó. Es poden completar construccions cèlebres, com ara l’Hospital de Sant Pau, l’hivernacle i la catedral de Barcelona i l’ermita de Sant Climent de Taüll, una de les joies del romànic que la UNESCO va inscriure a la llista de patrimoni de la humanitat. La Casa Batlló, la torre Eiffel, la de Pisa, el mur de Berlín o l’Empire State també es poden construir en tres dimensions. Veient els petitíssims maons, arbrets, fanals de la via pública, bancs i més peces de mobiliari urbà, esglésies, cases, ponts, llacs i monuments, no se’ns fa estrany, tal com expliquen els qui porten aquesta botiga, que els pessebristes també la tinguin de referència per a proveir-se.
Totes les escales de modelisme
També tenen rèpliques de trens reals per a tenir al jardí. D’interior o d’exterior, tenen totes les escales de models de tren que existeixen. En alguns petits diorames muntats que veiem a la botiga, hi ha detalls, com ara les cortines de les finestres, fets amb teixit.
Joan Carles Casas durant més de trenta anys ha voltat totes les fires més famoses del sector, sobretot a Alemanya i a Suïssa, el gran referent d’un país amb bona infrastructura i puntualitat de trens. Per això aquesta botiga és referent per a clients de tot el món.
També tenen escalèxtrics, trencaclosques i molts jocs de taula, entre els quals n’hi ha de la firma catalana Educa. “De trencaclosques, en tenim des de tres peces fins a 42.000”, explica Cristina Casas. La seva mare, Maria Teresa Garrell, s’encarrega de tota la decoració per als muntatges, tot l’attrezzo, simulació d’oficis i persones diminutes que donen vida a les recreacions d’espais per on circulen els diferents transports, que és el punt de partida d’aquesta gran oferta de recreacions en miniatura.
Hi ha també peces fetes a mà i models de sèries limitades en llautó i metall de tot el món. També fan maquetes per encàrrec, a part de donar bon consell a qui comença a introduir-s’hi o a jugar amb tramvies, locomotores o vaixells. Amb el pas dels anys, això sí, en aquesta botiga han vist com davallaven els clients més joves, un fet que segurament té molt a veure amb l’arribada de les pantalles. “En països com Alemanya i Suïssa, on hi ha molta afició al modelisme, els infants encara s’hi dediquen. També perquè en aquests països, a l’hivern, de seguida és fosc i fan molta més vida a les cases. Però també és cert que en llocs així, la mateixa afició fa que hi hagi moltes exposicions de trens i maquetes, i això crida a aficionar-s’hi”, comenta Garrell en aquest comerç de barri que, tot i la singularitat de producte, ha sabut fer una bona pinya amb la resta de comerços de Sant Antoni i participa en accions conjuntes amb entitats veïnals, tot l’any, i especialment en dates assenyalades, com ara Nadal.