La justificació de Robles de l’espionatge afegeix més tensió a la relació amb ERC i fa trontollar el govern espanyol

  • Bolaños s'ha reunit amb ERC per salvar la ratificació del decret que ha de paliar l'impacte econòmic de la guerra d'Ucraïna, però li han reiterat el malestar per l'espionatge

VilaWeb
El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián intervé al congrés espanyol enmig de la polèmica per l'espionatge del Catalangate (fotografia: EFE/ J. J. Guillén)

Text

Arnau Lleonart i Fernàndez

27.04.2022 - 19:01
Actualització: 28.04.2022 - 09:29

L’actitud d’avui dels ministres del govern espanyol arran de l’escàndol del Catalangate afegeix tensió a la relació amb els grups independentistes i posa en dubte que ERC pugui ratificar demà el decret llei de mesures de resposta a l’impacte econòmic i social de la guerra d’Ucraïna. Si les relacions ja eren tibants per la resposta insatisfactòria del govern espanyol a l’hora d’assumir responsabilitats, la intervenció de Margarita Robles, ministra de Defensa –de què depèn el CNI–, justificant l’espionatge ha obert la capsa de Pandora. Durant la sessió de control, Robles ha respost a una interpel·lació de la diputada de la CUP Mireia Vehí amb una actitud condescendent: “Ja que us esquinceu les vestidures, us demano: què ha de fer un estat, un govern, quan algú vulnera la constitució, quan algú declara la independència, quan algú talla les vies públiques, fa desordres públics, quan algú té relacions amb dirigents polítics d’un país que envaeix Ucraïna.”

El to de Robles ha sortit del carril que havia marcat minuts abans el president Pedro Sánchez i que, de fet, seguia la línia argumental del seu executiu d’ençà de l’esclat de l’escàndol: dir que ells no són responsables de l’espionatge, defensar la manera d’actuar del CNI i posar l’accent en el desblocatge de la comissió de secrets oficials del congrés espanyol, que demà es reunirà per primera vegada en anys i s’hi permetrà l’accés d’ERC i de Bildu.

L’estripada de Robles no s’ha acabat ací i, més tard, càrrecs del Ministeri de Defensa han dit als periodistes que hi havia pels passadissos del congrés espanyol que el programari Pegasus no tan sols el pot tenir el CNI, insinuant que l’espionatge pot ser obra del Ministeri d’Interior. Tot plegat, el mateix dia que diaris espanyols com El Mundo i El Confidencial han publicat articles parlant de com s’estreny el setge sobre Robles a l’hora d’escenificar una assumpció de responsabilitats, tot i que diuen que Sánchez li manté el suport.

Tanmateix, la justificació de l’espionatge de Robles ha arribat en un moment crític. El decret llei que es votarà demà al congrés espanyol és el que va mirar de frenar l’augment del combustible amb un descompte de 20 cèntims d’euro per cada litre i que va limitar la pujada del preu dels contractes de lloguer a un màxim del 2% quan s’actualitzen per l’IPC, i no poder ratificar-lo significaria un cop dur al govern espanyol, perquè aquestes mesures deixarien d’aplicar-se. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha dit que les paraules de la ministra espanyola de Defensa són extremadament greus i n’ha demanat la dimissió. D’aquesta manera, ha posat nom per primera vegada a les peticions inconcretes de dimissions que fins ara havia fet el govern.

Per si no n’hi hagués prou, la ministra de Justícia espanyola, Pilar Llop –que seia al costat de Robles durant la sessió de control–, ha inclòs una amenaça velada a l’independentisme quan ha intervingut al ple. “Recordeu l’exili, la repressió? Això voleu, senyories d’Esquerra?”, ha dit la ministra en resposta a una intervenció de la diputada d’ERC Montse Bassa, germana de l’antiga presonera política Dolors Bassa.

El govern espanyol fa anar la calculadora i cerca alternatives a ERC

La darrera vegada que ERC es va girar d’esquena al govern espanyol i va votar contra una iniciativa important –la reforma laboral– l’executiu va patir per a poder-la aprovar. De fet, aquella votació va reeixir per una carambola gràcies al vot erroni del diputat del PP Alberto Casero després de la traïció dels dos diputats d’UPN al seu partit, que havia pactat un vot favorable.

Preveient que serà una votació difícil i que pot anar d’un vot, Sánchez ha ajornat el viatge oficial que havia de fer demà a Polònia i Moldàvia i serà al congrés espanyol. Fonts d’ERC expliquen que el ministre de Presidència i Relacions amb les corts, Félix Bolaños, s’ha reunit amb Gabriel Rufián per a saber quines possibilitats hi ha que votin que sí, però que Rufián li ha reiterat la indignació per la manera de procedir del govern espanyol amb l’escàndol de l’espionatge. Al matí, durant la seva intervenció, ja li ha dit que si volen ratificar el decret cerquessin el telèfon de Casero.

Alhora, el govern espanyol ha obert converses amb el PP d’Alberto Núñez Feijóo per a cercar una abstenció i salvar la votació. De fet, els dirigents del PP es deixen estimar i la seva portaveu al congrés espanyol, Cuca Gamarra, ha deixat entendre que podrien permetre la ratificació del decret si s’hi introdueix una rebaixa d’impostos i es veta l’accés d’ERC i Bildu a la comissió de secrets oficials: “Li queden vint-i-quatre hores. I hi ha marge per a aplicar més mesures. De debò que no tenen un minut per a mirar el document? De debò que no tenen un minut per a abaixar l’IVA? De debò que no tenen un minut per a deflactar la tarifa? Vostès trien: o fer entrar els independentistes a la comissió de secrets oficials o pactar amb nosaltres.”

Són unes condicions semblants a les exigides per Ciutadans, que també s’ha reunit amb Bolaños. El portaveu d’aquest partit, Edmundo Bal, les ha detallades: excloure ERC i Bildu dels secrets oficials, promoure l’energia nuclear i abaixar imposts.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor