Roberta Metsola, elegida nova presidenta del Parlament Europeu

  • Els socialistes havien acordat amb el PP europeu el suport a la nova presidenta, que substituirà David Sassoli, mort fa poc

VilaWeb
Redacció
17.01.2022 - 21:50
Actualització: 18.01.2022 - 11:28

Roberta Metsola serà d’avui endavant la presidenta del Parlament Europeu i substituirà David Sassoli, mort prematurament la setmana passada. La conservadora maltesa ha estat escollida desprès d’haver aconseguit 458 vots. Metsola era l’opció del PP europeu, i el fet que l’altre gran grup de la cambra, el Socialdemòcrata, i els liberals li donin suport li garantia una majoria folgada per a ser elegida.

Encara restarà pendent la contrapartida demanada pels socialistes per a fer el repartiment amb el PP dels dos anys i mig cadascun al capdavant de l’eurocambra: qui hi haurà movent els fils a la sala de màquines? Els socialistes no volen que l’alemany Klaus Welle, afí als populars, continuï ocupant la secretaria general, com ha fet aquests darrers tretze anys, i proposen alternatives. La primera opció és Markus Winkler, secretari general adjunt. Però fins i tot ha sonat el nom del català Jaume Duch, actualment director general de Comunicacions del parlament.

A quaranta-dos anys, Metsola esdevé la dona més jove que presidirà el Parlament Europeu. És membre del Partit Nacionalista de Malta, advocada de professió i especialitzada en afers europeus, va fer campanya per l’entrada del seu país a la UE, va passar pel College of Europe, un centre privat exclusiu on es formen molts dels diplomàtics i alts funcionaris de la UE; fou secretària general de l’organització d’Estudiants Demòcrates Europeus, vinculada al PP europeu, i va arribar a ser assessora de l’Alta Representant per a la UE en Afers Exteriors, Catherine Ashton, entre el 2012 i el 2013. Després d’haver-se presentat dues vegades a les eleccions europees sense obtenir l’escó, el 2004 i el 2009, el 2013 fou finalment elegida i el 2019 va repetir l’escó.

L’oposició de Metsola al dret d’avortament ha estat l’aspecte que ha despertat més crítiques entre els diputats progressistes a la seva candidatura, que finalment sí que l’han votat. En canvi, la defensa dels drets de les persones LGBT i una posició més oberta en relació amb la política migratòria han estat més ben rebudes.

Però tenia els vots assegurats, perquè els altres tres candidats a presidir el parlament no tenien prou suport. Una era la sueca Alice Bah Kuhnke, candidata del grup parlamentari Verds/ALE, en què s’integra ERC i els Comuns, a la presidència del Parlament Europeu. Ex-ministra de Cultura i Democràcia a Suècia, Bah Kuhnke, de cinquanta anys, va entrar a la cambra el 2019 i ocupa una de les vice-presidències del grup ecologista.

Veterà parlamentari, el polonès Kosma Złotowski, de cinquanta-vuit anys, era l’opció dels Conservadors i Reformistes (ECR). Periodista als anys noranta, Złotowski es va afiliar al partit antecessor de Llei i Justícia, formació de govern a Polònia, i d’ençà del 1997 ha encadenat mandats com a parlamentari, senador i ara eurodiputat. És membre del comitè de Transports i Turisme.

L’Esquerra Unitària Europea (GUE/NGL) havia elegit l’eurodiputada espanyola Sira Rego, d’Esquerra Unida, que té quaranta-vuit anys, com a candidata a presidir la institució. Nutricionista de professió, va estar vinculada a l’Ajuntament de Rivas Vaciamadrid, on va ser regidora d’Hisenda i Innovació Energètica. Va entrar a l’executiva federal d’Esquerra Unida el 2017 i dos anys més tard es va presentar a les eleccions europees per Unides Podem, encapçalada per María Eugenia Rodríguez Palop. És membre del comitè d’Indústria, Recerca i Energia i del comitè de Peticions.

Sistema de vot

Per a ser elegit, un candidat ha d’obtenir la meitat més un dels vots registrats. Es poden fer quatre rondes de vot, l’última entre els dos candidats que hagin tingut més vots a la tercera ronda. El vot és secret i el resultat de la primera volta s’anunciarà a les onze del matí. Si no hi ha guanyador, es continuarà votant tot el dia. Sassoli va ser escollit a la segona volta amb 345 vots de 667.

Tot i que Sassoli volia fer la votació presencial, finalment Metsola, com a presidenta interina, va permetre que es pogués votar a distància pel repunt de contagis causats per la variant òmicron.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor