El cas de Robert Llach i la “llamborda imaginària”: demanen sis anys i mig de presó per les protestes post-sentència

  • Va passar vint-i-quatre dies en presó preventiva · Diu que el van detenir arbitràriament i que ni tan sols va participar en la manifestació

VilaWeb

Arnau Lleonart

08.06.2022 - 13:20
Actualització: 08.06.2022 - 13:29

Després d’una instrucció dilatada i l’ajornament del judici per una vaga de lletrats, finalment l’Audiència de Girona ha jutjat Robert Llach, empresonat arran de les protestes per la sentència contra el procés. La fiscalia i l’acusació particular d’un agent de la policia espanyola han mantingut la petició de condemna pels delictes de desordres públics, atemptats contra l’autoritat i lesions lleus. Demanen que el condemnin a sis anys i mig de presó, que pagui una multa de 1.200 euros i que indemnitzi amb 420 euros l’agent de policia que diu que el va lesionar.

“Que hagin ajornat el judici ha estat allargar l’angoixa, però no em fa estar més nerviós. El mes de gener, quan s’havia de fer, el vaig passar molt malament, però ara estic més calmat”, ha explicat a VilaWeb. Fa pràcticament tres anys que el van detenir i empresonar i, tot i que confia en l’absolució, de llavors ençà que ha tingut sobre el cap l’ombra d’una possible condemna. Ell sempre ha dit que no havia participat en la manifestació del 19 d’octubre de 2019 a Girona, perquè treballava; i menys encara en els enfrontaments amb la policia a la matinada. Diu que simplement, després de la feina, va fer un tomb amb els amics i va anar a la Devesa a mirar les protestes. “Ens n’havíem d’haver anat quan es va emmerdar tot, però tampoc no podíem, tota la Copa era encerclada”, va dir poc després d’haver sortit de la presó del Puig de les Basses. Anant cap a casa, prop després d’acomiadar-se d’un amic, va trobar-se set agents de la policia espanyola que li van pegar amb la porra, el van tirar a terra i el van detenir.

El van dur a la comissaria i el van fer agenollar de cara a la paret mentre va haver de suportar comentaris sobre l’independentisme i clatellots si aixecava el cap o es movia. Després el van tenir prop d’una hora al passadís fins que el van tancar al calabós. L’havien detingut dissabte a la matinada, i fins diumenge a la tarda no va comparèixer davant la jutgessa, que en va ordenar l’empresonament provisional.

A la presó del Puig de les Basses s’hi va estar vint-i-quatre dies. Va compartir cel·la amb Pau Sànchez, un altre jove detingut la mateixa nit. Ell va ser jutjat a mitjan novembre i encara no se n’ha publicat la sentència. Com a en Robert, la fiscalia demana que el condemnin a sis anys i mig de presó i la defensa en demana l’absolució.

Quan va sortir de la presó, Llach va mirar de reprendre la rutina ràpidament, però el llarg procés judicial li ha estroncat certes expectatives. Poc abans de ser empresonat s’havia matriculat a la universitat i quan en va sortir, amb la previsió que el judici seria aviat, va preferir tancar primer el capítol judicial i superar el tràngol per a poder-s’hi concentrar. El judici no arribava i, en vista de la inconcreció, va voler estudiar de totes maneres, però va arribar la pandèmia i les notes de tall es van enfilar perquè a segon de batxillerat les qualificacions van pujar de manera general per compensar les mancances que aquell curs havien tingut els estudiants. Això va impedir-li d’estudiar el grau que volia.

Segons el relat de la fiscalia i l’agent que fa l’acusació particular, Llach –que diuen que duia la cara tapada– va llançar pedres contra els agents de la policia espanyola que protegien la comissaria. A més, diuen que quan tres agents s’hi van acostar per detenir-lo, va llançar una llamborda contra un i el va fer caure. Per contra, el seu advocat, Benet Salellas, diu que l’acusació no té solta perquè a la zona on diuen que va llançar-li la llamborda, no hi ha llambordes: “Una llamborda que no es va confiscar i de la qual no hi ha cap foto –explica Salellas–. És una mena de llamborda imaginària.” Diu que el jutjat va demanar que a la causa s’hi aportessin els enregistraments dels aldarulls i que les accions de què és acusat no s’hi veuen pas.

Salellas, que a més del cas de Llach s’ha encarregat de les defenses de més joves represaliats durant les protestes contra la sentència –com ara la Xènia, l’Ibrahim i en Charaf–, diu que l’acusació que fan contra Llach s’assembla a la de molts altres detinguts en mobilitzacions al carrer: “Detenció amb la minuta policíaca, informe mèdic que diu que el policia té mal i ja està. No hi ha res més a la instrucció.”

Llach confessa que està molt content que es pugui fer el judici d’una vegada i que espera que la resolució final arribi aviat. “També tinc al cap els processos judicials de tots els represaliats que són extremadament llargs”, afegeix.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor