15.11.2024 - 21:40
Les donacions de queviures i roba han desbordat els punts de distribució a les zones afectades pels aiguats, però hi ha persones que no han trobat roba de la seua talla. Una de les membres del Front Antigordofòbia de València viu a l’Horta Sud, però es trobava fora en el moment que va passar tot. Quan va tornar i va anar a buscar botes d’aigua, no en va trobar que li anassen bé. “Quan ets grossa, la cama també és més grossa i les talles de les botes d’aigua no t’entren”, explica Débora Tomàs, un altre membre del col·lectiu que ens explica com va sorgir la iniciativa. La companya afectada va pensar que allò que li passava a ella també devia passar a més gent, i va demanar al col·lectiu que fes una crida a les xarxes per a cercar ajut de la gent de talla gran que pogués fer donacions.
La resposta que van rebre va ser extraordinària. “En dues hores, més de cent persones volien donar roba.” Fins al punt que, poc després, van haver de dir que aturaven la recollida de donacions perquè no podien gestionar un volum tan elevat de roba entre sis persones. “També ens pareixia important que saberen que, si no acceptàvem més roba era perquè encara no podíem fer-la arribar a la gent i perquè no volíem acumular i generar un desaprofitament”, explica Tomàs. Ara aquesta part ja s’ha calmat, i comencen a sorgir les peticions. “No sé exactament quantes en tenim, però entre la gent que ja coneixíem, algunes companyes del col·lectiu i les que van arribant, doncs ja tenim feina”, diu.
Per tant, ara organitzen i classifiquen tota la roba que els han arribat per talles i per tipus, com ara, per a gent jove i per a gent gran. “Per companyes que fan treball social, de les nostres xarxes directament i de la iniciativa Suport Mutu Dana, ens arriben casos de gent que ens diu ‘el meu iaio no té roba’, o ‘jo no tinc tal cosa i sóc en tal lloc’. I la idea és fer-ho arribar a les persones de manera directa, sense que hagen d’anar a buscar-ho elles”, explica. A partir de les demandes concretes, doncs, seleccionen la roba que els cal i en preparen un paquet.
Una iniciativa necessària
La situació després dels aiguats és una cosa que molta gent no s’hauria imaginat mai. De la mateixa manera que no pensaven que haguessen de demanar ajuda per a menjar o per a vestir-se. “Si, en una situació normal, demanar roba quan vius en un país del Primer Món ja fa vergonya, perquè és així, demanar roba de talla gran encara és pitjor. Hi ha molta gent que ha anat als centres on han replegat roba i no n’ha trobat de la seua talla. Una xica ens contava, per exemple, que unes senyores de Catarroja li havien dit que feia tres dies que anaven amb la mateixa roba interior, que la llavaven a casa. Però com que no hi havia temps que s’eixugués d’un dia per l’altre, era humida i els començava a fer úlceres pel frec”, assenyala Débora Tomàs.
És per això que el Front Antigordofòbia van detectar que era una qüestió molt important, perquè s’havia donat molta roba, però no s’havia parat atenció a les talles. També sabien que era difícil, perquè s’ha replegat roba en quantitats ingents, i elles volien centrar-se en el fet que no en faltés a la gent que necessitava talles grans. “Només el fet d’anar amb roba neta, i que et vaja bé, és dignitat per a les persones. No podem arribar a tot el món, però si podem ajudar uns quants, està bé”, diu.
La solidaritat que s’estén a tot arreu
La iniciativa del Front Antigordofòbia no ha estat l’única. També hi ha hagut persones a títol individual que s’han dedicat a recollir roba interior de talla gran i repartir-la, sobretot, a persones grans. “La nostra idea no és aglutinar tota la recollida, sinó que com més persones sorgisquen i més capacitat tinguem, nosaltres hi farem costat. També donem suport emocional. Tot el moviment que s’ha creat arran de les donacions ha sigut molt bonic, però la gent està emocionalment molt tocada”, diu Tomàs.
Elles, per exemple, també tenen el suport del col·lectiu Maricuir de la xarxa del Cabanyal. “Quan açò millore, la idea és que, si ens ha sobrat alguna peça de roba que no s’ha pogut distribuir –perquè no hi ha hagut peticions o perquè ens donen molta roba d’estiu i de mudar que ara mateix no serveix–, farem un mercat solidari per a destinar eixa part de diners a algun col·lectiu de la zona”, diu.
A més, la il·lustradora Ame Soler (Tres Voltes Rebel), que ha estat compartint informació sobre les afectacions dels aiguats, també s’ha fet ressò d’aquesta iniciativa a les seues xarxes. Gràcies al seu vídeo, al Front Antigordofòbia ja li han arribat tres peticions de gent que necessita roba de talla gran, i estan segurs que n’arribaran més.
View this post on Instagram