Roba i ginys intel·ligents per al teu cos

  • Vegeu l'espai del consultor informàtic Joan Jofra a l'Internauta

Redacció

23.09.2016 - 22:00

Una de les paraules que ha fet fama aquests darrers anys és ‘Wereable’, que defineix tot allò que portem a sobre i que, d’una forma o altra, rep o envia informació del nostre cos. Aquesta moda principalment ens han arribat en forma de polseres, rellotges, ulleres…

Avui, després de la tornada a l’escola, toca revisió d’armaris i canvi de temporada. No patiu que us porto novetats en el terreny de la moda i us parlaré de tendències tecnològiques en la roba, distingint entre roba tècnica i roba tecnològica, el que s’anomena roba intel·ligent. Som-hi.

La roba tècnica és, per exemple, aquest polo que porto de Batech -vegeu el vídeo-, que els vam tenir al programa fa uns mesos. Apliquen tècniques per no haver de planxar, per protegir-nos dels UV, per fer-lo antibacterià i que no fem olor de suats…

Però la roba intel·ligent va una mica més lluny perquè pot connectar-se per Bluetooth amb el nostre dispositiu mòbil i enviar-li el nostre ritme cardíac, les calories cremades i moltes més dades.

unnamed

Un dels casos d’èxit de la tecnologia ‘Wereable’ és el que s’anomena ‘millorar l’adherència al tractament’. Us recomano aquesta pàgina de Zerintia, on expliquen que una causa importantíssima del fracàs del tractament mèdic en pacients crònics és que els pacients no el segueixen, fins a un 50% segons IMS Health. Amb dispositius ‘wereables’ com rellotges o polseres s’aconsegueix accedir al pacient, motivar-lo i controlar-lo.

El maillot dels ciclistes
Els d’Eurecat, el Centre Tecnològic de Catalunya, i Comfortec Sport, especialistes en roba esportiva per a ciclistes, han fet un mallot que genera calor per a poder-lo portar a la tardor. I un mallot calefactable, connectat a una petita bateria que porta a la butxaca del darrere i que permet fer ciclisme fins a -10º, amb el regulador de temperatura al pit per facilitar el control.

La part complicada de tot això és que el mallot s’ha de poder rentar. Es pot fer a màquina, és ignífug i 100% segur.

unnamed

La roba electro-luminescent
No, no parlem de roba que s’il·lumina quan rep llum, sinó de roba que encara que estiguem a les fosques, s’il·lumina. Una altra vegada els d’Eurecat són pioners en aquest material que, bàsicament, és de seguretat però també facilita, segons que ells expliquen, el seguiment dels esportistes en els entrenaments nocturns.Però si voleu fer-vos-ho vosaltres mateixos, els de Luminiscente Canarias us vendran laca amb la qual podreu fer les vostres decoracions. Un dels suggeriments és a partir de l’esprai per pintar un casc de ciclista, molt millor que la recomanació que fan amb l’esprai de vinil luminescent que l’apliquen a les llantes d’un cotxe.

unnamed-1

La T-shirt-OS
Apugem el llistó. La T-shirt-OS és la primera samarreta compartible i programable, feta pels anglesos de CuteCircuit. De fet, si aneu remenant per la seva web, trobareu de tot: vestits de nit, alta costura, projectes a mida per la Kate Perry, la Laura Pausini i molts més.

La samarreta es diu ‘compartible’ perquè quan la portes posada, pots compartir el teu estatus de Facebook i els teus Tweets, i també la teva música i les fotos!

Tot això es controla via Bluetooth amb una app del teu mòbil i, per si fos poc, porta un micròfon, una càmera i uns altaveus incorporats.

unnamed-1

Els calçotets intel·ligents
Encara que jo els posaria a la categoria de roba tècnica, els seus creadors els han batejat com a calçotets intel·ligents especialment destinats a homes que es passen hores amb l’ordinador a la falda.

Segons els creadors del Wireless Armour, protegeixen els homes de les radiacions ambientals que perjudiquen la qualitat de l’esperma. Us deixo el link de l’estudi científic que diu ‘l’ús d’ordinadors portàtils connectats a internet via wi-fi disminueix l’esperma’.

La protecció consisteix en un material, RadiaTex, una barreja de cotó i plata. Aquest material és un molt bon conductor d’electricitat a més d’un potent antimicrobià.

A la seva web els podeu comprar per 24-35 lliures segons el model i ofereixen packs setmanals, és a dir, set calçotets.

wireless-armour-2_6scz

KoKoon
El Juliol del 2015 els de Kokoon van aconseguir superar el seu objectiu de crowfunding, que eren 100.000$, i van aconseguir pràcticament dos milions. El seu producte són uns auriculars que havien d’arribar al mercat el febrer del 2016 i que al final no ho han fet fins al setembre.

Però no són uns auriculars per sentir música, sinó per portar mentre dormim. Ens ajuden a relaxar-nos, controlar el son i a dormir gràcies. Tot plegat, gràcies a uns sistemes de cancel·lació del soroll extern, enviament de so blanc per a relaxar-nos i enregistramentde les fases de son i les ones EEG, com si fos un electroencefalograma. Per cert, també serveixen d’auriculars ‘normals’.

unnamed-2

Ciència-Ficció real
Vull acabar amb un parell de ‘wereables’ que semblen de ciència-ficció. El primer és israelià. Es diu PillCam, i com el seu nom indica és una pastilla amb una càmera que t’has d’empassar perquè et puguin fer una endoscòpia sense haver-te de posar una càmera pel darrere. I el millor de tot, redueix a un 10% del cost sanitari.

El giny va enviant imatges a mesura que va passant pel canal alimentari i ja s’ha fet servir en més d’un milió i mig de pacients. Evidentment la càmera és d’un sol ús i a YouTube podeu veure el recorregut que fa la càmera.

unnamed-4

I he deixat pel final el ‘wereable’ que t’altera la ment, Thync, gràcies a un procés que l’anomenen neurosignalling. Comparen els efectes del dispositiu a la ingesta d’una beguda energètica. Vaja, com si et prens un Red Bull. El seu CEO, Isy Goldwasser, diu que vol que les persones no tinguin límits i si vols gaudir de la vida, només t’has de posar el dispositiu, arrancar l’app i deixar que la ciència faci la resta. Això sí, previ pagament de 199$ (estava a 299 $ i n’han venut tants que han abaixat el preu).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor