S’ha mort Richard Serra, l’escultor que va transformar la realitat amb acer oxidat

VilaWeb

Europa Press

27.03.2024 - 08:21
Actualització: 27.03.2024 - 11:18

L’escultor nord-americà Richard Serra s’ha mort al seu domicili de Nova York a vuitanta-cinc anys arran d’una pneumònia, segons que ha informat el seu advocat John Silberman al diari The New York Times.

Serra, que va crear escultures utilitzant enormes parets d’acer oxidat que van transformar museus i espais públics, era conegut per creacions dissenyades no tan sols per ser observades, sinó per ser experimentades. Entre les seves obres, destaca el grup escultòric de vuit elements La matèria del temps, que s’exposa al Museu Guggenheim de Bilbao.

En un missatge a Twitter, el Guggenheim ha lamentat la pèrdua de l’artista, i n’ha lloat les obres monumentals que han remodelat “les nostres percepcions de l’espai i la forma”.

Serra també és conegut per la controvertida instal·lació Arc inclinat, exhibida a la plaça federal de Manhattan de 1981 a 1989, moment en què va ser retirada com a resultat d’una demanda federal, i no ha estat exhibida públicament mai més. La placa feia 37 metres de llarg i al voltant de quatre metres d’alt.

A Catalunya va crear El mur (1984) a la plaça de la Palmera de Barcelona al barri de la Verneda. Un mur gegant que, més d’una vegada, ha estat a punt de ser enderrocat tant pels veïns com per les autoritats. A més, les col·leccions del MACBA i de la Fundació la Caixa tenen algunes de les seves obres.

El 2006, el Museu Centre d’Art Reina Sofia de Madrid va anunciar que l’escultura que Serra havia ideat per a la inauguració del centre el 1986, Equal-Parallel-Guernica-Bengasi, de 36 tones, s’havia perdut. L’artista va realitzar de manera franc un duplicat que està exposat al públic en la seva col·lecció permanent d’ençà del 2009.

Serra, que va néixer a San Francisco en una família formada per una mare jueva russa i un pare mallorquí, ha vist la seva obra exposada als millors museus i col·leccions del món.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor