Ribó diu que les normes sobre vestimenta de les falleres no haurien d’haver existit mai i s’eliminaran “per dignitat”

  • Qualifica d'"error colossal" que es fes signar el protocol a les falleres i deixa en mans de Fuset decidir si algú ha de dimitir

VilaWeb
Redacció
21.11.2016 - 14:07
Actualització: 21.11.2016 - 21:58

Qualifica d'”error colossal” que es fes signar el protocol a les falleres i deixa en mans de Fuset decidir si algú ha de dimitir

VALÈNCIA, 21 (EUROPA PRESS)

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha assegurat que les normes de la Junta Central Fallera (JCF) sobre la vestimenta de les falleres majors i les corts d’honor –que, entre d’altres coses, insten a no portar escots ni faldilles curtes– “no haurien d’haver existit mai” i s’han d’eliminar” per la “dignitat de les falleres, dels fallers i del món del faller”. Alhora, ha qualificat d'”error colossal” que es fera firmar a les representants de la festa este protocol i ha asseverat que si ell haguera conegut el reglament abans “no estaria funcionant”.

El primer edil s’ha pronunciat en estos termes en una roda de premsa per a presentar la Trobada Euromediterrània de la Solidaritat amb els Persones Refugiades i Migrants en ser preguntat pels mitjans per la polèmica generada per la ‘Normes de protocol i actuació per a les falleres majors de València i les seues corts d’honor’ que demana a les joves que eviten les transparències i escots “excessius” i vestisquen faldilles d’una longitud mínima a l’altura del genoll en els actes als quals hagen d’anar vestida de particular.

Sobre esta qüestió, Ribó ha considerat que estes normes, ja siguen “orals, escrites, més públiques o menys públiques, són molt poc presentables i no devien haver existit mai”.

L’alcalde ha afegit que el protocol –“que ha anat pul·lulant per este món”– ha romàs en privat “perquè no pot eixir al públic i quan ha eixit qualsevol persona veu que es contraposa rotundament a la llibertat de la dona i al pensament de l’Ajuntament, que per alguna cosa té una Regidoria d’Igualtat”.

“La nostra idea està molt clara: estes normes s’han d’eliminar, crec que ho ha dit el regidor (de Festes, Pere Fuset, a més president de la JCF) amb molta claredat i, en el cas que s’hagen d’incloure altres, modificar-les de manera que complisquen de manera estricta el criteri d’igualtat entre homes i dones i la llibertat de la dona de fer el que considere convenient”.

Segons la seua opinió, el fet que s’hagen publicat “ha tingut una xicoteta virtut, ja que, en fer-se públiques hem vist que estes norma campaven per este món”. “Ara les coneixem i sabem que s’han d’eliminar”, ha postil·lat.

Ha insistit que “qualsevol persona” pot entendre que este tipus de recomanacions “no són adequades a la situació d’igualtat de la dona, per la qual cosa, pel bé de les Falles, hem de canviar-les per a adaptar-les a la concepció de la dona de hui dia”.

Sobre la mecànica per a canviar la norma, ha apuntat que serà l’assemblea de presidents la que haurà de decidir-ho i ha recordat que este fòrum el mes d’octubre passat el regidor Fuset “ja ha advertit que calia canviar este reglament”.

Preguntat per si de cas creu que algú ha d’assumir responsabilitats pels fets, l’alcalde ha manifestat que “no sé si algú ha de dimitir; no sé si sí o si no. Evidentment jo he cedit les competències a Pere Fuset i ell haurà de prendre una determinació”. En este punt ha qualificat d'”error colossal” que es fera firmar a les falleres el document “sense que s’haguera vist”.

“EL PRIMER SORPRÈS”

A més, ha recalcat que ell no estava al corrent de l’existència d’este reglament. “No tenia coneixement d’estes normes, si haguera tingut coneixement s’haguera eliminat abans. El problema és que molts desconeixíem este tema, ens ha sorprès a tots, el primer a l’alcalde, perquè entra en profunda contradicció amb la meua manera de pensar i, si ho haguera conegut, este reglament no estaria funcionant en este moment”, ha insistit.

“Ho anem a canviar –ha prosseguit–, ha sigut un error però que també ens ha servit perquè es faça públic i anem a normalitzar la situació i adequar el reglament al segle XXI i a com entenem València i Espanya a les dones. Em felicite perquè el que sapiguem i ho anem a canviar. Les dones són majors d’edat, en la seua forma de vestir i en la seua iniciativa”.

Ribó no ha volgut destacar un sol punt que li semble especialment reprovable, ja que no és sol un punt sinó molts “casposos”, ha dit.

Cap recordar que a més de les normes sobre escots i longitud de la faldilla, el protocol especifica que si la indumentària que porten les falleres “es considera indecorosa o no apropiada a l’acte al qual assistixen, l’acompanyant que les reculla tindrà la facultat d’obligar-les a canviar-se i, en cas de negativa i prèvia consulta amb la Vicepresidència corresponent, deixar-les en els seus domicilis”.

“CONVENÇUT” QUE NO AFECTARÀ LA DECLARACIÓ UNESCO

D’altra banda, el primer edil s’ha mostrat “convençut” que esta polèmica no afectarà la candidatura de les Falles a ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. “Este tema està bastant desenvolupat, hem passat ja molts filtres i crec que les Falles són alguna cosa molt més important i potent”, ha argumentat.

Finalment, ha rebutjat que este cas es dega a un problema en les relacions entre les comissions falleres i l’Ajuntament i ho ha emmarcat en una “dialèctica normal”. Ha apuntat que la JCF i les comissions tenen la seua autonomia “que s’ha de respectar, de la mateixa manera que el món faller té clar que les seues normatives s’han d’adaptar a com entén la societat i la majoria d’ells mateixos el comportament de les dones” al segle XXI.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor