02.08.2016 - 22:41
|
Actualització: 03.08.2016 - 00:59
L’Ajuntament de València mantindrà el servei de transport públic que gestiona l’Empresa Metropolitana de Transports (EMT), com també el treball del Consell Agrari Municipal. Així ho ha assegurat el batlle de la ciutat, Joan Ribó, en resposta de les pretensions del ministre d’Hisenda i Administracions Públiques espanyol, Cristóbal Montoro, que ha remès un escrit a l’ajuntament perquè tanqui aquestes dues entitats.
Ho ha expressat mitjançant un escrit al ministeri el batlle Joan Ribó, que disposa del suport d’un informe d’Intervenció de Comptabilitat i Pressupostos, segons que ha informat el consistori en un comunicat. En el cas del Consell Agrari Municipal, Ribó insta el ministre que s’informi més bé sobre què demana, atès que no es tracta d’una empresa que desenvolupi activitats econòmiques, sinó d’un organisme autònom municipal. Per això, no està subjecte a la Llei de Racionalització de l’Administració Local que Montoro mateix va propiciar el 2013, i que, segons Ribó, és dissenyada per a ofegar els ajuntaments fent-los pagar els despropòsits de la seva gestió. En conseqüència, l’informe de l’ajuntament s’ajusta a com la Llei Reguladora de les Bases de Règim Local entén per activitats econòmiques, en què no s’emmarcaria de cap manera aquest organisme autònom.
Respecte de l’EMT, l’Informe d’Intervenció de Comptabilitat i Pressupostos és clar quan exposa la situació d’aquesta empresa pública municipal. El Pla d’Ajustament de Montoro exigeix que s’hauran de liquidar les empreses que hagin tingut pèrdues durant els dos exercicis consecutius corresponents al 2011 i 2012. L’ajuntament ha explicat que l’EMT va tenir pèrdues el 2011 –amb un saldo negatiu de prop de 1,4 milions d’euros– però un resultat d’explotació positiu l’any següent –1,1 milions d’euros.
Per tant, les circumstàncies de l’EMT tampoc no s’ajustarien ‘a les ànsies de Montoro i el govern espanyol de tancar els serveis públics que presta l’Ajuntament de València’, en paraules de Ribó. Ha lamentat que el ministre d’Hisenda i Administracions Públiques volgués ‘castigar els pobles i ciutats pels excessos i malbarataments que al passat van fer les administracions governades pel PP’. En conseqüència, Ribó ha encomanat a Montoro que aprengués com gestionaven l’economia i la hisenda de València, amb un deute que aquest any van aconseguir de tornar fins a nivells de 2005, amb un període de pagament a proveïdors que ha passat de tardar més de seixanta dies a vuit, amb un superàvit de prop de 150 milions d’euros que han aconseguit en aquest exercici, i amb un romanent de tresoreria que arriba a 21 milions d’euros.
‘Ajustar-se a si mateix’
Joan Ribó ha comminat el ministre a ‘ajustar-se a si mateix’, és a dir, a ‘aplicar el Pla d’Ajustament al govern espanyol mateix, que és un dels més grans causants del dèficit de l’estat espanyol, i no els ajuntaments, que han aconseguit un superàvit’. En xifres, el batlle de València ha recordat que, amb un objectiu del zero per cent de dèficit, el conjunt d’ajuntaments de tot l’estat espanyol havia aconseguit un superàvit del 0,53 per cent. Això ateses les pèrdues de l’administració de l’estat espanyol, la Tresoreria de la Seguretat Social i les comunitats autònomes, que fan que el dèficit global d’Espanya sigui del 5,1 per cent, a l’entorn dels 600.000 milions d’euros: ‘Sens dubte, una gestió que Montoro suspèn. En comptes d’intentar ofegar-nos, el ministre hauria de dedicar el seu temps a finançar d’una manera justa el nostre territori’, ha reblat.