20.09.2017 - 18:07
VALÈNCIA, 20 (EUROPA PRESS)
L’alcalde de València, Joan Ribó, ha anunciat este dimecres, durant el seu discurs en el Debat sobre l’estat de la ciutat, que ha arribat a un acord amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, “per a engegar de forma immediata el mecanisme per a l’elaboració de la Llei de Capitalitat” que permeta comptar amb la Carta Municipal que porte a disposar d'”un marc especial que regule un règim competencial i financer especial” per al seu Ajuntament.
Ribó, que ha assenyalat que esta iniciativa “amb l’anterior govern no va tindre cap èxit ni va donar cap fruit”, ha explicat que es disposa “ja d’un primer esborrany de projecte de llei que s’ha de negociar i pactar mitjançant una comissió mixta govern municipal-Generalitat” i ha dit que espera que la norma “compte amb la col·laboració i participació de tots els grups polítics” municipals.
El primer edil ha destacat que la Llei de Capitalitat, de la qual ja disposen Madrid, Barcelona i Saragossa i que suposa “un reforç important a l’autonomia municipal”, “a més de definir i concretar el paper de València com a capital de la Comunitat, haurà de ser respectada per les lleis sectorials que es puguen dictar en el futur i reconeix a l’Ajuntament una àmplia facultat de desenvolupament reglamentari i com apròpies competències que fins ara eren atribuïdes a la Generalitat”.
Igualment, ha detallat que la norma definirà “els recursos econòmics i el finançament necessari per a la seua execució, que hauran de concretar-se anualment en els pressupostos” del govern autonòmic.
SOBIRANIA ALIMENTÀRIA
D’altra banda, Joan Ribó ha avançat la constitució a València un centre internacional, “de referència mundial d’observació, estudi i investigació sobre sobirania alimentària. El responsable municipal, que ha recordat la condició de València com a Capital Mundial de l’Alimentació en 2017, ha afirmat que el seu equip no vol que “l’alimentació sostenible finalitze el pròxim 21 d’octubre”, per la qual cosa ha apuntat que es treballa “en dos direccions”.
En este sentit, ha detallat que d’una banda, la tasca se centra en “l’àmbit de ciutat i horta, per a consolidar la producció ecològica a València, la distribució de proximitat i la conscienciació i educació alimentària”, mentre que per un altre, es treballa “en l’àmbit internacional”, amb “la FAO, ONGs, universitats, fundacions i la Generalitat” constituir el centre anunciat.
“PROGRAMARI ADEQUAT”
“Hem demostrat tindre capacitat per a emprendre polítiques valentes basades en el benestar de les persones i est és un reconeixement a tot eixe treball”, ha declarat l’alcalde. D’altra banda, ha avançat, respecte al funcionament intern de l’Ajuntament, que “en els pressupostos municipals de 2018 hi haurà una partida en el capítol d’inversions amb la finalitat d’adquirir el programari adequat per a les gestions municipals”.
Ribó ha declarat que esta serà una “revolució informàtica” amb “el programa que ja utilitzen la majoria d’institucions públiques espanyoles” i començant “pels servicis de contractació i d’hisenda”. “Per fi, de la mà d’este govern municipal l’administració local entra en el segle XXI”, ha ressaltat.
Durant la seua intervenció, l’alcalde ha fet altres anuncis com el referit a l’obertura, a principis de 2018, d’un nou centre de servicis socials en el barri de Saïdia. Al seu torn, ha precisat que “ja estan en projecte dos nous centres socials, un en el Cabanyal i un altre en les Naus de Ribes” i ha recordat que s’ha acostat “l’atenció” en esta matèria “a pobles de València com El Palmar, El Perellonet i, a partir del pròxim mes, Benimàmet”.
PLA DE VIVENDA
El primer edil ha avançat, igualment, el seu “compromís ferm” de dur a terme un “Pla d’Habitatge, que es presentarà en el ple” del consistori i que contempla “un registre únic de tots els demandants d’habitatge i de tots els habitatges municipals”, així com “un pla de construcció d’habitatge públic, un pla de recuperació d’usos per a l’habitatge buït i la creació de la Comissió Municipal d’Habitatge com a instrument per a portar tota esta política”.
Així mateix, Ribó ha subratllat la creació de “una oficina antidesahucios que mitjança entre els propietaris i els bancs i que ha evitat tots els desnonaments per impagament d’hipoteca que s’han presentat”. Ha detallat que el seu equip ha actuat en 856 casos per a evitar desnonaments, “de manera preventiva, amb ajudes econòmiques a les famílies afectades; negociant amb els bancs o possibilitant una altre habitatge quan no queda una altra via”.
En l’àmbit social, el responsable municipal ha esmentat les mesures adoptades per a evitar corts d’aigua, llum i gas a famílies sense recursos i ha explicat que “fins a este mes de setembre, l’Ajuntament de València, amb un govern progressista, ha evitat 2.537 corts” d’este tipus i s’han previngut “altres 6.500”. Ha dit que tot ha sigut “amb les ajudes d’emergència activades”.
“ESCOLA PÚBLICA”
Joan Ribó ha defès, en matèria educativa, l’aposta del seu equip per “una escola pública, digna i de qualitat”. Ha comentat que “per primera vegada totes les places de mestres de les escoles municipals estan cobertes”, ha valorat la promoció de la Universitat Popular i ha anunciat la decisió que les escoles infantils Gent Quina de Natzaret, El Solc de Tres Forques i Na Rovella de Quatre Carreres siguen totalment públiques a partir del curs que vé després d’acabar la seua concessió amb empreses privades.
En matèria d’esports, ha definit la capital valenciana com a “ciutat de l’esport”, en haver-se convertit en una capital esportiva de renom internacional”. Al seu torn, ha valorat el Pla de modernització, millora i dignificació de les instal·lacions esportives i l’engegada de campanyes per al foment de l’esport.