Riba i Montserrat, les úniques eurodiputades catalanes elegides vice-presidentes en comissions de l’eurocambra

  • Laura Ballarín, del PSC, farà de portaveu dels social-demòcrates en la Comissió de Mercat Interior i Protecció del Consumidor

VilaWeb
Redacció / ACN
23.07.2024 - 14:38
Actualització: 23.07.2024 - 16:43

L’eurodiputada d’ERC Diana Riba i l’eurodiputada del Partit Popular Dolors Montserrat han estat les dues dirigents catalanes elegides com a vice-presidentes en una comissió del Parlament Europeu. La dirigent republicana ocuparà la tercera vice-presidència de la Comissió de Cultura i Educació, un òrgan que també serà encapçalat per una eurodiputada de la mateixa família política que Riba (l’alemanya Nela Riehl, dels Verds). Montserrat, per la seva banda, repetirà a la Comissió de Peticions (PETI), tot i que aquesta vegada en serà la vice-presidenta primera en compte de la presidenta (ho havia estat aquesta legislatura passada).

A banda de Riba i Montserrat, l’eurodiputada del PSC Laura Ballarín també tindrà un càrrec de pes dins les comissions parlamentàries. Tot i no haver estat elegida vice-presidenta o presidenta, Ballarín farà de portaveu dels social-demòcrates a la Comissió de Mercat Interior i Protecció del Consumidor.

Presència d’eurodiputats catalans

A banda de les tres eurodiputades catalanes amb càrrecs de pes dins les comissions de Peticions, Cultura i Educació i Mercat Interior, en quatre comissions més hi haurà eurodiputats catalans en qualitat de membres titulars.

Una de les quals és la de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària, amb la popular Dolors Montserrat, el socialista Javi López i el dirigent de Vox, Jorge Buxadé. També tindran eurodiputats catalans les comissions de Llibertats Civils, Justícia i Assumptes Interiors (Jaume Asens, dels Comuns, i Jorge Buxadé, de Vox), Ocupació i Afers Socials (Juan Carlos Girauta, de Vox) i Afers Jurídics (Juan Carlos Girauta). Esteban González Pons (PP) i Sandra Gómez (PSPV) formaran part de la Comissió de Control Pressupostari i la socialista Leire Pajín formarà part de la de Desenvolupament. Diego Solier, de Se Acabó la Fiesta, serà un dels integrants de la Comissió d’Indústria, Recerca i Energia, i Vicent Marzà formarà part de la de Transports.

Comín, pendent de l’escó

L’eurodiputat electe de Junts, Toni Comín, encara espera que li reconeguin l’escó, perquè el Parlament Europeu va decidir d’acatar la posició de la Junta Electoral espanyola (JEC), que considera que no pot ser eurodiputat perquè no va jurar o prometre la constitució espanyola.

Si pot tornar a fer d’eurodiputat, Comín podria ocupar una posició en una comissió negociant prèviament amb la resta dels eurodiputats no adscrits –ara com ara, Comín no pertany a cap grup–, a qui també els correspon un percentatge determinat de seients. La legislatura passada va formar part de la Comissió de Desenvolupament.

Per una altra banda, els eurodiputats també poden fer de substituts en unes altres comissions, una posició que els atorga el dret d’assistir a les reunions, prendre la paraula i, en cas d’absència de membres titulars, participar en les votacions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor