Reynders aigualeix a Madrid la pretensió espanyola de reformar l’euroordre per a extradir Puigdemont

  • El comissari europeu de justícia ha explicat que qualsevol proposta de reforma de l'euroordre necessitarà l'aval de l'Eurocambra

VilaWeb

EFE

30.09.2022 - 13:26
Actualització: 30.09.2022 - 13:51

El comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, ha assegurat en una compareixença des de Madrid que la Comissió Europea no ha rebut cap proposta per a reformar l’euroordre i introduir-hi la sedició entre els delictes previstos, després de la negativa de la justícia belga i alemanya a lliurar el president Puigdemont a les autoritats espanyoles.

Després d’enaltir l’ordre europea de detenció com un dels avenços més grans de justícia a la UE, Reynders s’ha mostrat predisposat a reformar-la, si bé ha explicat que per a això farà falta una proposta concreta avalada pel Parlament Europeu. Si això passa, ha afegit, la UE abordarà la reforma amb efecte immediat, però ara com ara –segons que ha avançat– no s’ha rebut cap proposta en aquesta direcció, ni tan sols per part del govern espanyol. “No estem en contra de millorar la situació, però hem d’assegurar-nos un suport al parlament i que els estats membres també vulguin canviar-la”, ha afirmat.

Les paraules suposen una galleda d’aigua freda per a les pretensions espanyoles de reformar l’euroordre per a incloure-hi la sedició com a delicte d’extradició automàtica, que permetria de jutjar a l’estat espanyol els polítics independentistes a l’exili. El gener de l’any passat, el Parlament Europeu va aprovar un informe de proposta legislativa presentat pel PP, el PSOE, Ciutadans i Vox per a incloure la sedició a les euroordres. La proposta, tanmateix, no és vinculant, atès que una reforma legislativa d’aquesta mena solament la podria aprovar la Comissió Europea a proposta d’un estat membre i el consentiment dels altres, com bé ha apuntat Reynders avui.

Pel que fa a la situació legal del president Puigdemont, que roman a l’exili a Bèlgica, el comissari europeu ha sostingut que seran els jutges els que decidiran sobre la seva situació, i ha recordat que els tribunals de Bèlgica i Alemanya que se n’han ocupat del cas han arribat a decisions diferents. “Està en mans del poder judicial, per això li prestem tanta atenció a la independència del poder judicial”, ha afegit.

Finalment, sobre la qüestió de la immunitat parlamentària de Puigdemont com a diputat de l’Eurocambra, Reynders ha rebutjat fer cap comentari sobre la decisió potencial del TJUE sobre el cas, si bé ha recordat que les decisions del tribunal són vinculants i que el pronunciament del TJUE marcarà “què se’n pot fer i què no.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor