03.04.2024 - 17:28
|
Actualització: 03.04.2024 - 17:46
L’Institut de Recerca Urbana de Barcelona ha creat Reviu, un portal perquè els llogaters comparteixin ressenyes i informació sobre pisos i immobiliàries a Barcelona. La plataforma s’estrenarà d’ací a dos mesos, i ara han obert una campanya de micromecenatge per a recollir suports econòmics per a donar una darrera empenta a la iniciativa.
T’imagines tenir ressenyes del pis que t'interessa abans d'anar-hi a viure?
Això serà possible a Barcelona amb @reviu_casa però necessitem el teu suport per aconseguir-ho.
👉🏽 Participa-hi: https://t.co/Jak87ueqcg pic.twitter.com/sUCFgEblKN
— IDRA (@idrabcn) April 3, 2024
En un comunicat, l’organisme diu que en l’estudi del mercat de lloguer d’habitatge han trobat problemes greus de la relació entre propietari i llogaters, que sovint no tenen prou informació real sobre els pisos i la propietat. Per exemple, diuen que quan el llogater no té un tracte directe amb el propietari, sinó que hi ha la intermediació d’una immobiliària, hi ha més possibilitats que augmenti el preu. “A més, el 59% de les cases tenen, almenys, tres problemes que ningú resol. Els més habituals són: mal aïllament tèrmic, necessitat de reformes i humitats i finestres en mal estat”, diuen en un comunicat.
“Si tot això passa és perquè el mercat és totalment opac i no hi ha manera de denunciar-ho”, continuen, perquè l’única informació que solen tenir els llogaters són els anuncis que les immobiliàries pengen als portals per a oferir els pisos. “A més, amb la nova llei quan et mudes a una casa no et poden cobrar més lloguer que a qui hi vivia abans, però no tens cap manera de saber quant pagaven”, afegeixen.
Reviu, diuen, vol respondre a aquesta necessitat aportant transparència en l’accés a l’habitatge, “com ja passa amb la resta de béns i serveis gràcies a les tecnologies del segle XXI”. El portal va associat al cadastre i permetrà de cercar adreces a Barcelona i veure’n les ressenyes que han deixat altres persones amb informació, com ara, les qualitats del pis (llum, temperatura, soroll, serveis i manteniment), el preu del lloguer, el tracte de la immobiliària o del propietari, la comunitat de veïns i les condicions de l’escala (com ara quin perfil de persones hi viuen o si hi ha pisos turístics), i les característiques de la zona i els serveis pròxims.
El portal també tindrà una pàgina complementària amb recursos pràctics, consells i vídeos explicatius amb informació sobre el lloguer d’habitatges a Barcelona, com la nova llei de regulació dels lloguers o una guia per a cercar pis.