Com serà la revetlla de Sant Joan 2020? Tota la informació

  • Recomanen de celebrar la revetlla de Sant Joan en grups reduïts i a l'aire lliure 

VilaWeb

Redacció

22.06.2020 - 09:00
Actualització: 22.06.2020 - 19:59

La pandèmia del coronavirus també condicionarà les revetlles de Sant Joan d’enguany. La majoria de festes relacionades amb aquesta data han estat anul·lades. Enguany, per Sant Joan no hi haurà jaleos a Ciutadella ni Fogueres a Alacant. Tampoc no es farà la baixada de falles al Pirineu, unes festes declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, ni les fogueres de Sant Joan que es fan a milers de pobles i ciutats del país.

Grups reduïts i a l’aire lliure

I, malgrat que tot el país ja estarà fora de l’estat d’alarma i, per tant, molta gent es podrà reunir amb la família i els amics, la festa tindrà poc a veure amb la de cada any.

El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, demana de fer revetlles de Sant Joan reduïdes i no aplegar-se gaire gent encara que l’estat d’alarma s’hagi acabat. Benito Almirante, cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, en una entrevista a Betevé, recomanava de celebrar la revetlla a l’aire lliure: ‘Més enllà de quantes persones hi hagi, hauríem d’evitar festes en espais tancats.’

Com seran les revetlles de Sant Joan?

L’únic lloc on estaran limitades les celebracions amb més de 25 persones seran les Illes. Enguany el govern recomana de fer la revetlla en un entorn més íntim, i demana d’evitar les festes i les trobades multitudinàries alternatives que hi pugui haver.

Amb la represa, la limitació de persones queda anul·lada al Principat. Les reunions ja no estan limitades a vint persones, com havia dit en un primer moment el Departament d’Interior. Malgrat tot, Protecció Civil continua recomanant de fer la celebració amb un grup reduït de persones, siguin familiars o amics. A més, recorden que no estan permeses les aglomeracions de gent. 

També recorden que és important de mantenir les mesures de protecció i higiene per a prevenir contagis, com ara utilitzar la màscara i mantenir la distància física entre persones. 

Evitar d’utilitzar gel hidroalcohòlic amb els petards

A les precaucions habituals d’aquesta festa –amb els petards, coets, fogueres, cremades i incendis forestals–, enguany s’hi afegiran les noves precaucions sorgides de la pandèmia, sobretot la màscara, la rentada de mans i la distància de seguretat.

A més, les autoritats recomanen de no portar gel hidroalcohòlic durant la revetlla si hi ha la intenció de tirar petards, perquè augmenta el risc de cremades. Diuen que és millor que aquest Sant Joan tothom opti per rentar-se les mans amb aigua i sabó i no utilitzar tant el gel hidroalcohòlic. També caldrà extremar la precaució per evitar que les espurnes de les fogueres vagin a parar a les màscares, que es poden inflamar.

Sobretot, els qui tirin petards en cap moment ho han de fer amb guants, perquè són inflamables.

Evitar de compartir menjar i els estris de la cuina

A l’hora d’organitzar àpats per Sant Joan, Protecció Civil recorda que és molt important evitar de compartir menjar i estris a l’hora dels àpats. És a dir, no es poden compartir coberts, begudes ni menjar, que són considerats una font de contagi important.

Platges tancades la nit de Sant Joan

Per evitar les grans aglomeracions habituals de la nit de Sant Joan arreu del país, enguany la major part d’ajuntaments han decidit de tancar les platges. L’objectiu és garantir que es compleixin les mesures de seguretat i d’higiene requerides enmig de la pandèmia de la covid-19.

Un dels primers a anunciar-ho va ser l’Ajuntament de Barcelona, que tancarà les platges el dia 23 a les vuit del vespre. No les obrirà fins l’endemà a la mateixa hora perquè no hi hagi les concentracions de cada any. Les guinguetes de la platja també hauran de tancar. L’Ajuntament de Palma i el de València també prohibiran l’accés a les platges a partir de les set del vespre del dia 23.

Seguint aquest exemple, fa uns dies ja van anunciar que tancarien les platges alguns municipis, com ara Tarragona, Badalona, Mataró, Castelldefels, Cubelles, Cunit, Sitges, Vilanova i la Geltrú, Altafulla i Mont-roig del Camp. També es mantindran tancades les platges d’Alcúdia, Campos, Calvià, Felanitx, Muro, les Salines, Eivissa, Capdepera, Llucmajor, Santanyí, Escorca i Sant Llorenç.

En canvi, hi ha municipis que han optat per mantenir-les obertes, però amb restriccions. És el cas de Sant Carles de la Ràpita i la majoria de pobles costaners de les Terres de l’Ebre, que posaran controls a les platges perquè s’hi compleixin les mesures de seguretat. I el Vendrell, que les tancarà però permetrà d’accedir la gent a les guinguetes.

I les fogueres?

Al Principat, no es permetran les fogueres, sinó tan sols ‘foguerons petits amb cabuda reduïda i controlada’. Hauran de ser, a tot estirar, d’un metre quadrat i encerclats (dins un braser, una graella o una superfície feta de totxanes i sauló, per exemple) i situats en un espai on no hi hagi arbres, cables elèctrics, vehicles ni cap altre element que pugui ser afectat per les flames.

A les Illes també han prohibit les fogueres. Mentre que a la ciutat de València han anat més enllà i han suspès totes les celebracions de la revetlla de Sant Joan, tal com va fer amb les falles i la Fira de València. El vice-batlle, Sergi Campillo, diu que la decisió s’ha pres per prudència i motius de seguretat. La policia local ja prepara un dispositiu especial per a controlar que no es faci cap foguera ni celebració aquella nit a les platges de la ciutat. Així mateix, la vice-presidenta del govern, Mónica Oltra, diferencia la situació de València dels nuclis urbans més petits, on les aglomeracions són menors i no estaran prohibides les celebracions.

Sense fogueres però amb la Flama del Canigó

Malgrat el coronavirus, la Flama del Canigó arribarà enguany a més de tres mil punts dels Països Catalans. Això sí, adaptada al context actual marcat per la pandèmia de la covid-19 i garantint les mesures de seguretat.

Amb el lema ‘Enguany encenc la flama per tu’, aquesta tradició vinculada al solstici d’estiu esdevindrà un homenatge a tota la societat civil mobilitzada per superar la crisi sanitària mundial. Alhora, la Flama vol recordar i homenatjar els presos independentistes i els exiliats. Per això, Òmnium i Acció Cultural del País Valencià han convocat una encessa símbolica d’espelmes als balcons. 

El que si se celebrarà a Barcelona és la rebuda de la Flama a plaça de Sant Jaume. Enguany només hi podran accedir les colles de foc de la ciutat, amb invitació prèvia. Com cada any hi participaran la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona, l’Àliga i els Gegants de la Ciutat. L’acte es podrà seguir en directe des del Facebook de Cultura Popular Barcelona a partir de les 17.00 del dia 23. A partir de les 22.00 tindrà lloc la (Tele)Revetlla Folk al C.A.T. que s’emetrà als canals de Youtube de Cultura Popular Barcelona i del Tradicionàrius

El foc que agermana els Països Catalans es regenerarà, com cada any, al cim del Canigó la matinada del 22 al 23 de juny. Enguany, però, només hi podran pujar tres excursionistes autoritzats per complir les mesures de seguretat. Són tres membres del Casal del Conflent, que pujaran la flama que haurà recollit prèviament el Cercle de Joves de Perpinyà del Castellet. Amb l’ajut dels agents rurals, la flama regenerada es distribuirà arreu dels Països Catalans, gràcies als equips de foc.

Petards de baixa intensitat i comandes per internet

El sector pirotècnic ha encarat la revetlla amb optimisme i preveient que assolirà el 75% de les vendes d’anys anteriors. Conscient que el format serà més reduït, es decanta pels petards de baixa intensitat, que es poden llançar al jardí de casa i que són més adients al moment actual. Serà el moment, doncs, de les bengales, les bateries i les fonts de colors.

Alhora, demanen de fugir de les compres de darrera hora i proposen de fer comandes per internet i recollir-les a l’establiment per evitar aglomeracions.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor