Com s’han de desar les màscares quirúrgiques per reutilitzar-les?

  • Les màscares quirúrgiques o higièniques, les més recomanades per a la població, no s'han de fer servir més de vuit hores

VilaWeb
Redacció
26.05.2020 - 09:00
Actualització: 26.05.2020 - 14:13

Des d’ahir, és obligatori l’ús de màscares en la via pública, als espais a l’aire lliure i als llocs tancats d’ús públic, sempre que no es pugui mantenir la distància de seguretat de dos metres. De màscares, n’hauran de dur els més grans de sis anys, excepte els qui tenen dificultats respiratòries, de salut o discapacitat. També es recomana que en duguin els nens de tres anys a cinc.

Les màscares quirúrgiques o higièniques, les més recomanades per a la població, no s’han d’utilitzar més de vuit hores. Per qüestions de comoditat i higiene, se sol recomanar de no fer-les servir més de quatre hores seguides.

Aquestes màscares quirúrgiques normalment són d’un sol ús, però amb la situació actual, en què n’hi ha escassetat, es reutilitzen. Per això cal desar-les seguint les recomanacions del fabricant i els passos indicats.

Malgrat tot, els experts recomanen que, en cas que la màscara s’humitegi o es deteriori per l’ús, sigui substituïda immediatament per una altra. Segons els experts, s’han de conservar en una bossa transpirable o en un sobre de paper, mai en una bossa de mà o una butxaca, que són vectors de contaminació. A més, es recomana d’evitar bosses de plàstic. Per desar-les, cal ser sempre conscients que no se n’ha de tocar la part externa perquè pot ser contaminada.

Sobre les màscares higièniques que poden ser de més d’un ús, cal mirar molt atentament les instruccions, on es detalla com desinfectar-les correctament i quants usos poden tenir.

Com cal posar-se correctament la màscara?

Les màscares quirúrgiques i higièniques són unipersonals i no s’han de compartir. Han de cobrir sempre la boca, el nas i la barbeta. La part que té color ha d’anar sempre cap enfora. I una volta posada no s’ha de tocar.

Què no s’ha de fer mai amb la màscara posada?

  • Dur-la de bufanda. Aquests dies es veu molta gent que duu la màscara posada i en algun moment decideix de posar-se-la per sota la barbeta per respirar una estona. Cal no fer-ho, perquè tots els microorganismes que puguem tenir a la barbeta van a parar a la boca quan ens recol·loquem la màscara.
  • Tapar només la boca. Si deixem el nas fora de la protecció, la màscara no serveix de res.
  • Treure-la per parlar o tossir. Justament quan parlem o tossim és quan les màscares són més necessàries.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor