18.11.2019 - 19:55
JxCat, ERC i la CUP mantenen i mantindran reunions bilaterals per a negociar el posicionament en la investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez. Segons fonts coneixedores de la negociació, JxCat i la CUP s’han reunit aquest matí, i la previsió és que aquesta setmana també es trobin ERC i la CUP, i JxCat i ERC, en un moment en què les tres forces es decanten pel no a Sánchez (que no ha cedit respecte al preacord tancat amb Podem) i aposten per intentar pactar la unitat de vot. Les reunions se succeiran durant aquesta setmana, però els tres grups s’han imposat discreció per a evitar que les filtracions perjudiquin les converses, després dels emplaçaments mutus que es van fer la setmana passada per a intentar acordar un posicionament compartit. JxCat, a més, va instar els partits independentistes a fer una cimera conjunta.
La proximitat d’unes possibles eleccions a Catalunya els empeny a intentar mantenir un posicionament comú, atès que un vot discordant podria tenir conseqüències electorals per als uns i els altres. La CUP ha informat aquesta tarda que començava una ronda de contactes amb forces independentistes i sobiranistes dels Països Catalans i de l’estat espanyol. Els anticapitalistes pretenen estendre a la resta de forces la seva estratègia de bloqueig, i hi inclouen EH Bildu, el BNG i Anticapitalistes, amb qui també ha previst reunir-s’hi. La CUP intenta que la resta de forces no facilitin la investidura ni garanteixin la governabilitat al PSOE. Considera que l’acció política ha de prioritzar la defensa de l’autodeterminació, l’amnistia i la defensa dels drets socials. ‘Cal que hi hagi una resposta a l’alçada del carrer’, ha defensat.
ERC ha insistit que està oberta a buscar la unitat de vot en la investidura dels partits independentistes, cosa que no va ser possible al juliol entre Esquerra i JxCat. ERC es va abstenir llavors en la segona votació (igual que Bildu) i JxCat va votar en contra de la investidura de Sánchez, que no va prosperar per la falta d’un acord amb Podem. En l’escenari actual, que ERC al·lega que ha canviat després de la sentència del Tribunal Suprem, la portaveu del partit, Marta Vilalta, ha refermat que votaran en contra de la investidura si el PSOE no reconeix que a Catalunya hi ha un conflicte polític que requereix una solució democràtica i política. Per això, ha tornat a exigir que s’obri una mesa de negociació sense condicions, que compti amb un calendari i que es garanteixi el compliment dels acords que es taquin. El posicionament dels partits independentistes, i sobretot d’ERC, és numèricament decisiu perquè pugui prosperar la investidura del líder del PSOE.
Els contactes amb el PSOE, mentrestant, continuen. El diputat del BNG, Néstor Rego, condiciona el seu vot a una política basada en el diàleg i el respecte a les nacions que es troben dins de l’estat espanyol, segons que ha explicat després de reunir-se amb la portaveu del PSOE al congrés, Adriana Lastra. Al BNG, tanmateix, no li agradaria votar que no perquè creu que ningú entendria una repetició de les eleccions. Les bases del PSOE i de Podem hauran de pronunciar-se igualment sobre el preacord que van fer públic els seus líders. Els 13.715 militants del PSC podran votar dissabte en una consulta i, els comuns entre el 21 i el 24 de novembre.