24.08.2021 - 11:56
|
Actualització: 24.08.2021 - 12:50
Els dirigents dels països del G-7 (el Regne Unit, Canadà, l’estat francès, Alemanya, Itàlia, el Japó i els Estats Units) es reuniran virtualment d’urgència aquest vespre per tractar la crisi a l’Afganistan, d’on milers de persones volen exiliar-se arran de la presa de poder dels talibans. La cimera l’ha convocada Boris Johnson, primer ministre britànic i president rotatori del G-7. “Demanaré als nostres amics i aliats de donar suport al poble afganès i augmentar el suport als refugiats i l’ajuda humanitària. Continuarem fent servir totes les eines humanitàries i diplomàtiques per a salvaguardar els drets humans i allò que s’ha aconseguit a l’Afganistan durant aquestes darreres dues dècades. Els talibans seran jutjats pels seus actes, no per les seves paraules”, ha escrit a Twitter.
We will continue to use every humanitarian and diplomatic lever to safeguard human rights and the gains made in Afghanistan over the last two decades.
The Taliban will be judged by their deeds and not their words.
— Boris Johnson (@BorisJohnson) August 24, 2021
La trobada arriba enmig de la pressió als EUA perquè es miri d’estendre més enllà del 31 d’agost el termini d’evacuació de ciutadans, que és molt complicada perquè hi ha moltes sol·licituds i fins i tot hi ha arribat a haver episodis de violència a l’aeroport de Kàbul. Aquests darrers deu dies s’ha aconseguit de treure de l’Afganistan vora 50.000 persones, segons que han indicat fonts de l’OTAN citades per Reuters.
Ara per ara, els EUA no s’han compromès a continuar les evacuacions durant el setembre, una possibilitat que també té l’oposició dels talibans. Ho va deixar clar en una entrevista a Sky News el portaveu polític talibà, Suhail Shahain: “Si els EUA o el Regne Unit demanen més temps, la resposta és no. O hi haurà conseqüències.” Unes conseqüències que no ha concretat i que s’ha limitat a dir que originaria desconfiances i “una reacció”.
Per la dificultat de continuar evacuant refugiats des de l’aeroport de Kàbul, el Regne Unit també vol provar de garantir la sortida terrestre a través de les fronteres amb el Paquistan, l’Iran, Turcmènia, Tatgiquistan i Usbèquia. En aquest cas, és Rússia que no acaba de veure clara la circulació sense visats de milers de persones per la seva àrea d’influència.