18.09.2023 - 09:54
|
Actualització: 18.09.2023 - 14:55
La Plataforma per la Llengua s’ha reunit d’urgència amb la representació espanyola davant la Unió Europea per tractar de l’oficialitat del català, que es votarà demà. L’organització ha exposat als representants espanyols els dubtes que els han transmès alguns altres països —més enllà dels ja coneguts de Finlàndia i Suècia— perquè l’oficialitat tiri endavant en el Consell d’Afers Exteriors de la UE.
Plataforma per la Llengua ha reivindicat a Brussel·les estant que el govern espanyol disposa de “tots els arguments polítics, jurídics i econòmics” perquè el català, el basc i el gallec siguin reconeguts demà mateix com a llengües oficials a la Unió Europea. “Només cal que negociïn hàbilment”, ha assegurat en una atenció als mitjans el responsable de la campanya sobre l’oficialitat de l’organització, Pol Cruz, després de reunir-se amb la representació espanyola davant la UE.
Segons l’entitat, la decisió que es prengui demà no passarà desapercebuda, perquè n’estaran pendents “més de deu milions d’europeus”. En la mateixa compareixença, el representant de la plataforma ha reconegut que no pot fer un vaticini de què succeirà, tot i que ha remarcat que existeixen totes les eines perquè la decisió “sigui favorable”. “Hem explicat que som una comunitat de deu milions de parlants i que no hi ha cap impediment en cap normativa europea que impedeixi que una llengua esdevingui oficial sense que sigui esmentada als tractats”, ha explicat.
“Alhora coincidim que els arguments de tipus econòmics són dèbils, perquè són els mateixos que es poden aplicar a altres llengües europees, i això és el que també hem traslladat a altres representacions europees”, ha afegit. Sobre això, Cruz ha assegurat que des de Plataforma per la Llengua continuaran mantenint el contacte amb els diferents països fins aquest dilluns a la nit per convèncer-los que demà votin a favor de l’oficialitat del català a la UE.