“Ha premut el botó nuclear”: la premsa internacional es fa ressò del retorn de Puigdemont

  • La tornada del president al Principat ha acaparat els titulars dels principals mitjans estrangers

VilaWeb

Redacció

08.08.2024 - 13:10
Actualització: 08.08.2024 - 19:41

La tornada de Carles Puigdemont al Principat –i la desaparició posterior, tot i un dispositiu policíac a gran escala per a detenir-lo– no tan sols ha acaparat l’atenció de la premsa del país, sinó que també ha dominat les capçaleres de les edicions de molts dels principals mitjans internacionals.

El retorn del president ocupa la primera plana de l’edició europea de The Guardian, que ha obert una notícia d’actualització constant per a seguir-ne el cas en temps real. La BBC, per una altra banda, titula: “La policia es llança a cercar l’ex-dirigent separatista català després d’un retorn impactant de l’exili”. I remarca: “Fins que no s’hagi investit un nou govern, ERC continua essent responsable de les forces policíaques catalanes, cosa que fa el retorn de l’antic president regional un fet particularment incòmode per al partit.”

Al Financial Times, el periodista Barney Jopson anomena Puigdemont “l’exiliat polític de més alt perfil a Espanya”. Diu que una detenció del president “podria amenaçar l’estabilitat del govern espanyol, encapçalat pels socialistes”. I afegeix: “El retorn de Puigdemont, un home que molts veuen com a símbol de la llarga lluita separatista contra l’estat espanyol, sembla destinat a capgirar la política espanyola i envigorir els sectors de l’independentisme català que hi són més lleials.” D’una altra banda, el Times destaca que Puigdemont és una figura odiada a l’estat espanyol.

El Libération francès parla de la desaparició del president i escriu que una possible detenció de Puigdemont “podria descarrilar, o si més no retardar, el procés d’inauguració de Salvador Illa com a nou president de la Generalitat”. “Després de set anys a l’exili, Puigdemont torna i tot seguit desapareix”, titula. En una altra peça, qualifica Puigdemont de “l’home de les fugides sorprenents” i explica que “s’ha ‘evaporat’ subreptíciament aquest matí en ple carrer”.

Le Monde hi coincideix i escriu que una detenció del president “hauria pogut fer descarrilar el procés d’investidura d’Illa de Salvador com a nou president del govern autonòmic”. Le Figaro cataloga l’operació policíaca de “cacera humana” i assenyala que s’han activat tots els recursos aeris, marítims i terrestres per a cercar el president. France Info diu que el president “ha desaparegut minuts després d’haver reaparegut breument”.

A Brussel·les, Politico parla d’una Barcelona “acordonada” per a la detenció del president, que titlla de “caça a l’home”, i qualifica l’expectació pel retorn del president de “frenètica”. El diari Le Soir obre la portada digital amb la tornada de Puigdemont i considera els fets una “nova aventura de telenovel·la”. A més, diu que el president ha jugat amb l’ordre de detenció emesa per l’estat espanyol.

A Alemanya, el Frankfurter Allgemeine parla d’un retorn “després de 2.475 dies a l’estranger” i remarca: “Després de set anys, Puigdemont ha irromput a l’escenari de l’Arc de Triomf amb el puny aferrat.” El Tagesspiegel parla de “cacera a gran escala” dels Mossos d’Esquadra per a detenir Puigdemont i explica que el president ha passejat per Barcelona sense molèsties i saludant a tothom.

Als Estats Units, el New York Times descriu la tornada del president com “un punt d’inflexió en la carrera política d’un home que ha presidit una de les qüestions polítiques tenses d’Espanya: la lluita per la independència de la pròspera regió nord-oriental de Catalunya”. I afegeix que el president ha decidit de “prémer el botó nuclear” prenent la decisió de tornar a Barcelona. El Washington Post, per una altra banda, remarca que les circumstàncies de la tornada són poc clares, però remarca la importància política que té, després de set anys a l’exili.

L’agència Associated Press ha dir que havia estat “sensacional” tant la tornada del president com la seva desaparició posterior. “Instants després del discurs, en un moment digne d’una trama d’espionatge, ha entrat en un envelat adjacent. Allà s’ha afanyat a pujar en un cotxe que l’esperava”, diu l’agència. A més, assegura que un dels seus fotògrafs ha estat testimoni de l’escena. Per una altra banda, Bloomberg assenyala que la tornada del president pot dificultar la governabilitat de Pedro Sánchez a l’estat espanyol.

A Suïssa, la tornada de Puigdemont és la tercera notícia a portada de RTS, que destaca que el president ha reaparegut breument abans de tornar a desaparèixer. “Malgrat una ordre de detenció contra ell, el dirigent independentista català ha reaparegut a Barcelona”, indica.

A Itàlia, La Repubblica cataloga la tornada de Puigdemont d’intent d’exposar a l’opinió pública la posició prevaricadora del jutge Llarena per haver-se negat a aplicar-li la llei d’amnistia. D’una altra banda, La Stampa situa la noticia en la portada de la pàgina web i explica que el president “ha desaparegut després de participar en un acte a Barcelona organitzat en honor seu”.

El diari quebequès La Presse destaca que Puigdemont sabia que s’arriscava a ser detingut en qualsevol moment si tornava a Barcelona, malgrat l’aprovació de la llei d’amnistia.

Als Països Baixos, De Telegraaf apunta que el president ha desaparegut “malgrat les càmeres” i anomena “cacera” l’operació policíaca per a intentar detenir-lo. Per la seva banda, De Volkskrant obre la pàgina web amb una peça en sobre la tornada de Puigdemont.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor