02.03.2023 - 14:17
Amparo Sena fou sancionada per la delegació del govern espanyol a València amb 800 euros per haver protestat el gener de 2020 a l’andana de l’Estació del Nord de València. Es queixava del servei deficient i els retards de Renfe, sobretot dels trens de primera hora, que són els que utilitza la gent per anar a la feina. La sanció s’emparava en la llei orgànica 4/2015, de 30 de març, coneguda com a llei mordassa, en què l’acusava d’haver desobeït i haver resistit a l’autoritat. Hi va recórrer en contra, i ara ha rebut resposta. Li han retirat la sanció, però perquè la policia espanyola la va formular malament.
Segons que explica Sena i es reflecteix en la resolució, a la qual ha tingut accés VilaWeb, els agents la van sancionar amb la llei mordassa emparant-se amb el reial decret 463/2020, de 14 de març, sobre l’estat d’alarma per la gestió de la crisi sanitària de la covid, que limitava la llibertat de circulació. Els fets, però, van passar el gener, i això ha obligat l’administració espanyola a fer marxa enrere. “L’administració m’ha llevat la sanció per un defecte de forma, no perquè hagin valorat que era desproporcionada”, explica Sena. I afegeix: “Si una persona reclama que el funcionament d’un servei públic siga correcte, i per això continuaran sancionant, aleshores no han millorat en res”.
Sena diu que no va desobeir ni es va resistir a l’autoritat en cap moment. Està contenta perquè s’ha corregit la situació, però considera que no s’ha fet justícia, perquè que el posicionament de la subdelegació del govern espanyol podria haver marcat un precedent, però encara obre la porta a continuar sancionant els manifestants. “Quan passen els fets, no hi ha estat d’alarma. No hi havia restricció a la llibertat de circulació. S’ha de tragar que s’ha equivocat en la redacció de la sanció. Si no hauria estat per això, jo continuaria sancionada”, avisa.
“Que una protesta perquè un servei públic no funciona correctament continuï sent sancionable, i que no s’hagi corregit el servei defectuós…”, conclou.