Resum.- La catàfora i ‘Incerta glòria’ protagonitzen la primera jornada de la Selectivitat

  • L'examen d'Economia de l'empresa, "llarg i difícil"

VilaWeb
Redacció
13.06.2017 - 18:29

L’examen d’Economia de l’empresa, “llarg i difícil”

BARCELONA, 13 (EUROPA PRESS)

La reaparició de la catàfora a l’examen de Llengua castellana i literatura i les qüestions sobre la novel·la ‘Incerta glòria’, de Joan Sales, en el de Català, han marcat aquest dimarts la primera jornada de la Selectivitat a Catalunya, de la qual s’examinen més de 32.000 estudiants i que s’ha desenvolupat amb normalitat, segons la Generalitat.

En l’examen de Llengua castellana i literatura, més enllà de la tornada de la figura lingüística de la catàfora –relació d’identitat que s’estableix entre un element gramatical i una paraula o grup de paraules que es mencionen després en el discurs– que ja va ser objecte de pregunta i sorpresa el 2015, ha entrat un fragment de la novel·la juvenil ‘El oro de los sueños’, de José María Merino, i un article de Gonzalo Torné sobre noves tecnologies i turisme.

En la prova –que com en anys anteriors posava en l’encapçalament Proves d’accés a la universitat (PAU)– hi ha hagut qüestions sobre les obres obligatòries ‘Últimas tardes con Teresa’, de Juan Marsé, i la ‘Segunda antología de poesía española’, amb preguntes sobre poemes de Miguel Hernández i Blas de Otero, i redaccions en les quals l’estudiant havia de prendre una postura omniscient o els trets lingüístics dels textos jurídics.

El clàssic de les lletres catalanes ‘Incerta glòria’ ha estat un dels textos de l’examen de Llengua catalana i literatura, en un any en què s’ha estrenat la seva versió cinematogràfica, una prova en la qual també hi ha hagut un text d’Ana Lluch Hernández sobre la dona en l’àmbit acadèmic.

L’examen de Català s’ha completat amb preguntes sobre les lectures obligatòries ‘La plaça del Diamant’, de Mercè Rodoreda, i ‘Bearn o la sala de les nines’, de Llorenç Vilallonga, i una part escrita en la qual els alumnes han pogut escriure sobre la desigualtat entre home i dona i l’exposició a imatges cruentes, entre les diverses opcions.

Els alumnes consultats a la sortida dels exàmens de Llengua castellana i Llengua catalana han coincidit a assegurar que eren proves assequibles, i que la de català havia estat més fàcil.

“LLARG I DIFÍCIL”

Aquest dimarts també ha tingut lloc un dels exàmens que el passat any es va convertir en el malson de la Selectivitat i del qual es va demanar que es repetís, Economia de l’empresa, que segons la majoria d’alumnes consultats que l’han realitzat ha estat “llarg i difícil”.

En aquest examen, en el qual els alumnes han de contestar cinc dels sis exercicis –un d’ells és tipus test–, preguntava sobre el balanç d’una companyia, definició de termes i l’estudi de mercat d’una empresa que vol explotar una ruta turística per les Illes Medes.

La resta d’exàmens d’aquest dimarts han estat també de matèries de la fase específica com Anàlisi musical –amb exercicis d’audició i d’anàlisi estilística–, Química, Dibuix tècnic i Literatura castellana, a la qual els estudiants es presenten per pujar nota.

El president d’un dels tribunals a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona, Antonio Luna, ha explicat que de cara a aquesta Selectivitat, que s’ha iniciat sense incidents, han demanat que l’estoig dels bolígrafs –en cas d’utilitzar-lo– fos transparent i abans del primer examen s’ha passat un aparell per detectar dispositius, que no ha detectat cap.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor