Resultats positius: el vaccí del coronavirus d’Oxford és segur i genera anticossos

  • El govern del Regne Unit ja n'ha demanat 100 milions de dosis

VilaWeb

Redacció

20.07.2020 - 16:14
Actualització: 20.07.2020 - 17:59

L’equip de la Universitat d’Oxford que desenvolupa un vaccí per al coronavirus 2019els primers resultats positius. Les proves en 1.077 persones mostren que el vaccí és segur i que entrena el sistema immunitari generant anticossos i cèl·lules blanques que poden lluitar contra el coronavirus. Els resultats són esperançadors, tot i que és d’hora per a saber si la resposta que aconsegueixen en el sistema immunitari és suficient per a protegir durant un període llarg de temps les persones a qui se’ls ha administrat el vaccí. Tanmateix, els resultats positius han fet que el govern del Regne Unit ja hagi demanat 100 milions de dosis del vaccí. Podeu llegir ací l’article a la revista científica The Lancet explicant els primers resultats positius de la investigació.

També és important el fet que s’ha comprovat que el vaccí és segur i que els únics efectes secundaris rellevants són que el 70% de les persones que l’han provat han tingut febre o mal de cap, que es pot tractar amb paracetamol. Segons que explica la investigadora en cap Sarah Gilbert, ‘encara hi ha molta feina a fer abans de confirmar si el nostre vaccí ajudarà a controlar la pandèmia de la covid-19, però aquests primers resultats són prometedors’.

El vaccí, anomenat ChAdOx1 nCoV-19, s’ha desenvolupat a partir de virus que causen un refredat comú als ximpanzés modificats genèticament perquè s’assemblés al coronavirus 2019 i, a més, no pogués causar infeccions a humans. Aquesta modificació feia que els virus tingués el mateix peplòmer —l’eina utilitzada pel virus per a entrar a les cèl·lules infectades— que fa servir el coronavirus. Això feia que, un cop administrat el vaccí, el sistema immunitari aprengués a atacar els virus que feien servir aquesta eina.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha dit que els resultats eren ‘notícies molt positives’ i ha felicitat l’equip d’investigadors de la Universitat d’Oxford. ‘No hi ha garanties, encara no hi hem arribat i caldran més proves, però és un pas important en la direcció correcta’, ha afegit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor