08.05.2021 - 20:00
|
Actualització: 08.05.2021 - 21:47
L’independentisme s’ha tornat a imposar a les eleccions d’Escòcia i encara la pròxima legislatura amb la demanda d’un segon referèndum d’independència, cosa que de moment el govern de Boris Jonhson nega. L’SNP ha aconseguit 64 diputats i els Verds 8, tot superant folgadament la majoria absoluta del parlament de Holyrood, fixada en 65 escons. Nicola Sturgeon serà reelegida primera ministra i afrontarà una legislatura marcada per la gestió de la pandèmia i la crisi i la reivindicació del referèndum.
L’Alba, el partit impulsat per l’ex-primer ministre Alex Salmond, no ha obtingut representació. L’SNP ha aconseguit un diputat més que el 2016, el Partit Conservador s’ha quedat estancat amb 31 escons, el Partit Laborista n’ha perdut dos i baixa a 22, els Verds augmenten en dos diputats la seva representació i els Liberal Demòcrates en perden un i queden amb 4 representants.
En el seu conjunt, l’independentisme escocès creix tres escons al parlament respecte del 2016, passant de 69 representants a 72. La participació en aquestes eleccions ha estat del 63%, set punts més que en les anteriors.
A Gal·les ha conclòs l’escrutini aquest migdia. El Partit Laborista ha guanyat les eleccions amb claredat amb 30 diputats i ha quedat a un escó de la majoria absoluta, mentre el Plaid Cymru, amb 13 representats, ha obtingut un diputat més que a les últimes eleccions. El Partit Conservador ha estat la segona força amb 16 diputats, i els Liberal Demòcrates només n’han obtingut 1. L’UKIP ha desaparegut de l’Assemblea de Gal·les.
Així s’han tenyit els mapes d’Escòcia i Gal·les.
El sistema electoral és mixt i es fan dos recomptes. Primer, s’escruten els vots del sistema majoritari, és a dir, els dels diputats de cada partit que es presenten a totes les circumscripcions. Això són 73 escons a Escòcia i 40 a Gal·les. Després, es compten els vots del sistema proporcional, és a dir, de les candidatures. En aquest cas, 56 escons a Escòcia i 20 a Gal·les.
Gal·les vota un nou parlament enmig d’un augment independentista sense precedents
Cal tenir en compte que l’SNP, a Escòcia, acostuma a obtenir la gran majoria dels escons després del primer escrutini, però que els altres partits escurcen la distància en el segon. Això és perquè els candidats de l’SNP són els més votats a la majoria de les circumscripcions i s’emporten la majoria dels escons en joc.
Els col·legis electorals van tancar dijous a les onze de la nit, hora catalana, i a diferència d’anys enrere, no hi va haver cap sondatge a peu d’urna. El motiu, segons The Scotsman, és la prevenció contra la pandèmia de la covid-19. Per aquesta mateixa raó, l’escrutini no ha començat fins el matí de divendres.
Eleccions a Escòcia: l’independentisme cerca una majoria contundent per a exigir un segon referèndum