Hi haurà restriccions aquest Nadal? Tot allò que se’n sap

  • Amb l'augment dels contagis, moltes famílies pensen si podran celebrar Nadal com estan acostumades o hauran de fer canvis, com l'any passat

VilaWeb

Redacció

20.12.2021 - 22:00
Actualització: 21.12.2021 - 13:09

Podrem celebrar Nadal amb normalitat? L’any passat, moltes famílies van modificar els dinars i sopars tradicionals. Enguany es pensava que no hauria de ser així, però arran de l’augment de contagis de la covid-19, amb l’arribada de la variant òmicron, ho ha canviat tot.

Andorra i Catalunya extremen les mesures

El govern català ha aprovat noves restriccions contra la covid. La principal és recuperar el confinament nocturn, d’una a sis de la matinada. També limita les reunions a un màxim de deu persones, tanca els locals de lleure nocturn i fixa una cabuda màxima del 50% a bars i restaurants i del 70% a botigues, gimnasos i actes culturals. Les mesures les ha d’avalar el TSJC.

De fet, el govern d’Andorra ja va endurir les restriccions  aquest cap de setmana: ha limitat les trobades a un màxim de deu persones, recomana reduir al màxim les trobades, donava gratuïtament dues proves d’antígens a tots els residents. A la resta del país, de moment s’ha optat per controlar la pandèmia amb el certificat covid i no ampliar les mesures, encara que dimecres hi ha una reunió amb el govern espanyol per acabar de tancar-ho.

Per què limiten les trobades a deu persones?

Nadal és una època de molta interacció social, i això podria complicar el control de l’augment de contagis. Per això alguns dels governs del país han decidit de fixar una limitació d’un màxim de deu persones en les trobades socials. D’aquesta manera, per Nadal es redueix la interacció i es limita el nombre de persones que podran trobar-se entre la nit de Nadal i Sant Esteve.

Està demostrat que en entorns familiars hi ha més sensació de seguretat i, per tant, ens relaxem: es tenen menys en compte les mesures bàsiques per a evitar contagis com són l’ús de la màscara, la ventilació dels espais i la distància de seguretat. Per això, les administracions recorden que l’aplicació d’aquestes mesures serà inevitable.

Els experts recomanen de fer-se alguna prova d’antígens tota la família abans de fer l’àpat o els àpats de Nadal. L’any passat no era possible de fer-se’n per manca de tests, però actualment les farmàcies ja en venen i és més fàcil que tothom es pugui fer la prova a casa abans d’anar a una trobada familiar. Malgrat que aquests dies hi ha problemes d’abastiment en alguns establiments. Cal recordar, això sí, que tenir un resultat negatiu avui no assegura pas que al cap de dos dies no ens surti un resultat positiu. Si volem reduir realment el risc de contagi, s’haurien de fer proves cada dia.

Altres factors clau a tenir en compte abans d’un àpat

A part de la màscara, la ventilació, la distància i les proves d’antígens, hi ha altres factors a tenir en compte per mirar de fer un àpat més segur. Us detallem diversos consells per a fer el dinar de Nadal de la manera més segura possible, tenint en compte els quatre factors que ajuden a entendre el risc de contagi que hi ha en cada circumstància:

  • Interior o exterior? Les zones interiors tenen més risc. A les zones amb espais oberts la transmissió és més baixa i, per tant, són més segures. És a dir, en oficines i espais tancats hi ha més risc.
  • Llocs amples o estrets? Els llocs, com més amples, millor, de manera que no hi haurà tant de risc als espais grans i ventilats.
  • Poca gent o molta? Si hi ha una gran densitat de gent, el risc de contagi serà més alt que no pas si n’hi ha poca.
  • Poc temps o molt? Un altre factor a tenir en compte és el temps d’exposició. Com més temps estiguem en un lloc amb molta exposició, més probabilitats de contagi.

Si es tenen en compte aquests quatre factors, cadascú pot fer una combinació per a saber quin risc té en cada moment. Per tant, si aquest Nadal volem evitar riscs, hauríem de fer els àpats a l’aire lliure, en un lloc ample, amb poca gent i durant un temps curt.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor