Educació prohibirà l’ús del mòbil a infantil i primària i el restringirà a secundària a partir del curs vinent

  • La restricció serà absoluta als cursos d’infantil i primària i, a secundària, es podrà fer servir tan sols quan el docent ho indiqui

VilaWeb

Ot Bou Costa

30.01.2024 - 12:58
Actualització: 30.01.2024 - 13:36

El Departament d’Educació ha enviat les instruccions als centres educatius perquè, a partir del curs vinent, l’ús del mòbil a les aules sigui del tot restringit als cursos d’infantil i primària –per a tot l’horari lectiu, incloent-hi l’hora del pati i les extraescolars. A secundària, es podrà fer servir només quan el docent ho indiqui, i sempre per a un ús pedagògic. Els alumnes d’ESO que portin un mòbil al centre l’hauran d’apagar quan hi entrin “i desar-lo en el lloc segur que es determini”, segons aquestes instruccions.

La consellera Anna Simó ha explicat que la decisió s’ha pres amb el Consell d’Educació de Catalunya, després d’un seguit de debats territorials amb 112.000 alumnes de 1.400 centres i, en uns quants casos, també amb les famílies. Segons Simó, la intenció és educar i no pas prohibir: “Reduïm al mínim la presència dels mòbils als centres, cosa que no vol dir que l’educació se’n renti les mans”, ha dit. L’ús que els joves fan dels mòbils els és essencial per a informar-se i relacionar-se, i “l’educació no pot ser aliena a aquesta realitat”, diu.

A banda les directrius generals, cada escola o institut haurà de concretar, “d’acord amb la seva comunitat educativa”, les especificitats de la nova norma. Per exemple, si hi ha centres que decideixen fer un ús educatiu especial del mòbil, dues terceres parts del consell educatiu del centre ho hauran de validar. La consellera ha explicat, a més a més, que cal preveure excepcions: per exemple, l’ús del mòbil per a alumnes amb necessitats especials o perquè els nouvinguts facin servir el traductor simultani. El departament també assegura que vetllarà per garantir el dret dels alumnes a la competència digital i recorda als centres que és responsabilitat seva controlar el compliment de les lleis de protecció de dades.

La norma s’aplica només al Principat. A les Illes, el País Valencià i Catalunya Nord encara no han obert a fons el debat públic sobre aquesta qüestió.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor